News

Komentari 0

Velika Britanija: Neovisni ruski kanal TV Dožd emitira iz Latvije

Velika Britanija: Neovisni ruski kanal TV Dožd emitira iz Latvije

Vlasti su Dožd blokirale početkom ožujka - samo nekoliko dana nakon što je Moskva napala Ukrajinu

TV Dožd (Kiša), posljednji ruski neovisni kanal, ponovno je u eteru, više od četiri mjeseca nakon što je bio prisiljen na zatvaranje zbog načina na koji je izvješćivao o ratu u Ukrajini.

Televizija Dožd nastavila je emitirati iz Latvije programe vijesti na svojem YouTube kanalu, prenosi BBC.

Vlasti su Dožd blokirale početkom ožujka - samo nekoliko dana nakon što je Moskva napala Ukrajinu. Mnogi zaposlenici tada su napustili Rusiju te kasnije počeli raditi na obnovi kanala u inozemstvu.

Dožd jer nastavio rad iz studija u latvijskome glavnom gradu Rigi u 20 sati po moskovskome vremenu (17 sati po srednjoeuropskom) u ponedjeljak programom vijesti Ovdje i sada.

Rekli su da su dobili licencu EU-a za emitiranje i cjelokupan program nastavit će se u jesen iz Rige i Amsterdama, Pariza i glavnog grada Gruzije Tbilisija.

Analitičari međutim kažu da će većini stanovnika u Rusiji jedini način pristupa kanalu biti YouTube putem virtualnih privatnih mreža (VPN).

U ožujku je ruski regulator za telekomunikacije blokirao Drožd jer je rusku invaziju na Ukrajinu 24. veljače opisao kao "rat".

Novi ruski zakon kriminalizira širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci, u što spada i i to da se invaziju na Ukrajinu naziva bilo kako drukčije osim "posebna vojna operacija".

Regulator također optužuje Dožd za "poticanje ekstremizma, zlostavljanje ruskih građana, izazivanje masovnog remećenja javnog mira i sigurnosti i poticanje prosvjeda".

Novi zakoni prisilili su sve glavne neovisne i liberalno orijentirane medije - među njima su i Eho Moskve i Novaja Gazeta - da se ili zatvore ili presele u inozemstvo.

Najčitaniji članci