News

Komentari 184

Velika obitelj kod Vinkovaca: 'Ima nas 15, ali smo jako složni. Tata bi jedino htio stalan posao'

Velika obitelj kod Vinkovaca: 'Ima nas 15, ali smo jako složni. Tata bi jedino htio stalan posao'

U domu odzvanja smijeh, a roditelji Silvija i Zoran ponosni su što pod krovom imaju pravi mali razred djece

Iako je Silviji Beketinac (37) teško ponekad staviti kruh na stol za svojih 13-ero djece i nahraniti gladna usta, nedaleko od Vinkovaca, u Starim Mikanovcima, živi velika složna obitelj o kakvoj je ova majka uvijek maštala. Naime, Silvija i Zoran Tomešić (43) zajedno su dugih 20 godina.

Veliku složnu obitelj, osim mame i tate, čine osam dječaka i pet djevojčica, najstariji sin ima 21 godinu, a najmlađi član obitelji star je samo dva mjeseca. Njihova imena su Marko, Suzana, Karlo, Ivan, Anamarija, Maja, Monika, Nikolina, Antonio, Gabrijel, David, Slaven i Marijan.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Majka Silvija svakog se jutra budi vrlo rano, prije svoje dječice, kako bi za početak dana popila kavu. Zatim počinju njezine obveze. Prije nego što se njezina složna obitelj probudi, ona im priprema doručak. Zatim čisti kuću, a ubrzo dolazi i vrijeme za pripremu ručka.

- Svi mi pomažu oko kućanskih poslova, a kad ja ne stignem skuhati, muž uvijek priskoči u pomoć. Nikad nećemo ostati gladni - rekla nam je ova majka.

Njezine obveze se zatim tijekom dana nastavljaju.

U pomoć im priskače Caritas 

- Kad se djeca probude, njima smo posvećeni. Presvučem koga treba, a zatim robu stavljam na pranje. Vješanje i slaganje robe traje dugo, ipak nas je puno - rekla je kroz osmijeh ponosna majka te dodala kako im dan prođe vrlo brzo.

Silvija svakog dana kuha u velikim loncima. Velikoj obitelji potrebno je mnogo hrane, pa im tu u pomoć priskače Caritas.

- Hrane nam najviše treba. Potreban nam je i prašak, higijenske potrepštine za najmlađe, šećer, sol - govori Silvija, koja dodaje kako obitelj pojede i do 10 kilograma kruha na dan.

Iako Silvija ne skida osmijeh, često joj zna biti teško, a kaže i kako njezina dječica to odmah osjete.

- Ne mogu im priuštiti sve. Kad od mene nekad nešto traže, bude mi teško kad znam da nemamo financijske mogućnosti da bismo im mogli ispuniti sve želje - priznala je.

Starija djeca pomažu

Kći Maja kaže kako uvijek, kao i njezini braća i sestre, rado pomaže majci.

- Pomažem čuvati mlađu braću, pomažem čistiti, nekad usisam, obrišem pod, očistim stol poslije ručka, operem suđe i ništa mi nije teško. Žalosti me samo kad vidim da su mama i tata tužni kad budu svjesni da nam ne mogu priuštiti baš sve što imaju naši vršnjaci - rekla nam je prekrasna Maja, koja ide u 5. razred, a jednog dana želi postati frizerka. Ona je sretna što ima veliku obitelj, a priznaje nam je i da im nikad nije dosadno.

Ipak, Silviji je najveća podrška njezin muž Zoran, koji nam kaže da je ponosan na svoju veliku obitelj.

- Meni su moja djeca sve, želim im osigurati sve najbolje što mogu. Nije mi žao što imamo veliku obitelj, ponosan nam na nju - priznao nam je te dodao kako mu ništa nije teško učiniti za svoju obitelj.

'Volio bih stalan posao da ne brinem za sutra' 

Zoran često u selo odlazi raditi bilo kakve poslove kako bi zaradio za obitelj. Kaže nam da se nikad neće prestati boriti za svoju obitelj, sve dok ima ruke kojima može obavljati poslove. Ipak, njegova najveća želja je dobiti stalan posao kako bi svakog mjeseca obitelj mogla računati na redovna primanja.

- Stvarno ne tražimo pomoć ni od koga, ja mogu uvijek raditi, samo bih stvarno volio imati stalan posao da ne moramo brinuti za naše sutra - rekao nam je iskreno Zoran.

Kuća u kojoj žive je unajmljena, a obitelj nam kaže kako bi najviše voljeli imati svoju kuću da ne bi ni od koga morali tražiti pomoć.

- Kuća se prodaje, u svakom trenutku se može prodati. Jednostavno ne znamo što nam donosi sutra. Samo želimo sigurnost - objasnila nam je ova velika složna obitelj.

Osim Caritasa, za njih je uvijek tu, kažu nam, i župnik Župe sv. Klare u Starim Mikanovcima, vlč. Ivan Bešlić, koji im uvijek pomaže. Najvećoj obitelji u Starim Mikanovcima ponekad pomaže i Općina Stari Mikanovci, ali smatraju kako ne dobivaju pomoć onoliko koliko na to imaju pravo.

- Često nam obećavaju svašta, ali nikad ništa od toga ne bude. Ponavljam, samo želim stalan posao kako bih imao sigurnost za svoju obitelj - rekao nam je za kraj Zoran.

Ovoj obitelj možete pomoći uplatom na broj računa HR6623900013500134461 koji glasi na ime Silvija Beketinac ili obitelj možete izravno kontaktirati na broj mobitela: 098 965 1822.

Najčitaniji članci