News

Komentari 3

Velika pješčana oluja progutala gradić u Australiji: 'Prepalo me, pripremili smo se za najgore'

Velika pješčana oluja progutala gradić u Australiji: 'Prepalo me, pripremili smo se za najgore'

Velika pješčana oluja nadvila se nad gradom na sjeverozapadu Queenslanda, obavijajući ga crvenom prašinom prije nekoliko dana. Nekim stanovnicima su oštećene kuće

Velika pješčana oluja je pogodila mali grad Bouliu u Queenslandu u Australiji. Nad gradom se nadvio oblak crvene prašine, a olujni vjetar puhao je i do 109 km/h, javlja 9news.

Stanovnik Boulije, Leaim Shaw, rekao je da je to zasigurno najveća pješčana oluja koju je vidio otkako se preselio u grad prije osam godina.

- Pješčane oluje su ovdje sasvim uobičajene, ali nisu toliko jake. Ova je jedna od najvećih. Malo me i prepalo - nastavio je Shaw.

 Stanovnici su se prepali i ostali su u svojim domovima pripremajući se na najgore.

- Brzo smo zatvorili sve prozore i vrata, provjerili je li sve vezano, trampolini i slično. Čekali smo da krovovi ne polete. Nekim ljudima su bili oštećeni. Sve je završilo nakon otprilike pet do deset minuta. Nakon toga je pala kiša – priča Shaw.

Iz zavoda za meteorologiju su potvrdili da je prašinu izazvala jaka grmljavina koja je pogodila zapad države. Potvrđuju kako pješčane oluje pokreću jaki vjetrovi u suhim klimama koji imaju toliku brzinu i snagu da pokupe prašinu i čestice i nose ih u atmosferu.

Najčitaniji članci