Obavijesti

News

Komentari 3

Velike količine mazuta 'pokrile' morsku površinu kod škvera, sanacija traje već dva dana

Velike količine mazuta 'pokrile' morsku površinu kod škvera, sanacija traje već dva dana
10

Lučki kapetan željko Kuštera kaže kako je sloj na površini bio debljine tri do četiri centimetra. Na lokaciji ostaju dvije barijere. S jednim prstenom dugačkim 450 metara zatvoreno je cijelo područje uvale Brodosplita

VIDEO

Sanacija na području Brodosplita, gdje su se u utorak oko 14 sati izlile velike količine mazuta, traje još uvijek, a kako nam kažu na terenu, ni sami ne znaju kada bi sve moglo završiti. Teška ulja u škversku uvalu izbila su iz sustava oborinskih voda, sustava kojim se ne koristi brodogradilište već ratna luka Lora i Spaladium arena, a moguće i još neke druge tvrtke u Splitu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mazut 01:09

Navodno se ispustila voda iz bazena napravljenog u Spaladiumu za Europsko prvenstvo u vaterpolu, a ta voda je povukla mazut nataložen u spremnicima sustava oborinskih voda. Takve navode provjerili smo i iz izvora u Spaladium Areni, oni pak tvrde da se to nije dogodilo.

Čiji je mazut tamo bio nakupljen tek će se utvrditi. Loživo ulje s površine mora jučer je do 21 sat prikupljala je tvrtka Cian, koji su s poslom nastavili i u srijedu oko 7 ujutro.

Ekološki incident: Onečišćeno more oko Brodosplita, u tijeku čišćenje i postavljanje barijera
Ekološki incident: Onečišćeno more oko Brodosplita, u tijeku čišćenje i postavljanje barijera

- Teško je govoriti o količinama s obzirom da je disperzirano na morskoj površini. Što se tiče situacije na terenu, bura nam je u ovom trenutku i na pomoć i na štetu. I ono što je bilo na otvorenom moru danas nam je vratilo u škver i okolne uvale. Sada se sa skimerima i cisternama prikuplja ovo što je uz sami kraj. Mi smo se u utorak bazirali da prvo riješimo mjesto odakle izbija onečišćenje, da se to zaustavi. Novih curenja nema. Zajedno s DVD-om Kaštel Gomilica izvršeno je opasavanje cijelog kruga Brodosplita tako da ulje više nije izlazilo izvan brane. Sada skupljamo ono što je unutar kruga. Vremenski uvjeti su takvi da sa specijaliziranim brodicama ne možemo raditi, pa se uglavnom prikuplja s kraja. Većina toga će danas biti sanirana, kasnije moramo vidjeti je li na nekim drugim mjestima izbilo, ima još onešišćenih lokacija i naplavina. Ima jako nepristupačnih mjesta su gdje ne možete doći ni pješiće, a kamoli s brodicom – kazao nam je Matko Bašić iz tvrtke Cian koji nije želio špekulirati o kojim količinama je riječ. 

Sanacija mazuta u kaštelanskom zaljevu


Lučki kapetan Željko Kuštera također ne želi pretpostavljati koliko se mazuta izlilo, ali kaže kako nije riječ o 300 ili 500 litara već o puno ozbiljnijem onečišćenju. Sloj koji je plutao na površini nije bio samo film masnoće već sloj debljine tri do četiri centimetra.

- Na lokaciji ostaju obje barijere. Imamo dva prstena, jednim smo zatvorili cijelu luku branom dugačkom 450 metara, a na mjestima su i upijajuće brane. Stanje je pod kontrolom, a kojim količinama je riječ znat će se naknadno. Moramo naglasiti da je to došlo s kraja, odnosno kopna, kroz kanale oborinskih voda, a na nadležnim tijelima je da utvrde odakle je to došlo. Zna se da mazut uglavnom služi u sustavima grijanja. Specijalizirane tvrtke su jako dobro su reagirale i nema daljnjih istjecanja, ali teren se mora detaljno pregledati – kazao nam je Kuštera.

More na plaži Ispod zidina na Korčuli zagađeno fekalijama
More na plaži Ispod zidina na Korčuli zagađeno fekalijama

Iz PU splitsko-dalmatinske kažu kako su oni na terenu obavili očevid i onečišćenja fotografski evidentirali te da će dalje nastaviti obavljati radnje koje su u nadležnosti policije.

U Brodosplitu nam navode da mazut nije izbio iz njihovog sustava oborinskih voda te da oni ne koriste takva teška ulja u proizvodnom pogonu. Materijalne štete, kažu nam, zasad nema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca