Obavijesti

News

Komentari 41

Veliki broj nesreća: Policiji je sada dosta, najavili represiju

Veliki broj nesreća: Policiji je sada dosta, najavili represiju
3

U proteklih deset mjeseci ove godine na cestama osječko-baranjske Policijske uprave poginula 31 osoba, a tijekom cijele protekle godine više nego duplo manje

VIDEO

Policijska uprava osječko-baranjska odlučila je uvesti izvanredne mjere kontrole prometa i sudionika u prometu na svim županijskim cestama. Prema svim prekršiteljima ići će iznimno strogo i represivno i sve dok traje ta izvanredna situacija, nikome se od prekršitelja neće izricati mjera upozorenja. 

Razlog tome je činjenica da je u proteklih deset mjeseci ove godine na cestama osječko-baranjske Policijske uprave poginula 31 osoba, a tijekom cijele protekle godine više nego duplo manje, samo 13. 

- Mi smo protekle godine govorili kako je 13 poginulih puno, a ovih 31 je strašno i ta je statistika za nas alarmantna pa zahtijeva izvanredno postupanje. Ako analiziramo statistiku poginulih i uzroka nesreća otkrivamo da je samo na području Osijeka poginulo šest biciklista i 7 pješaka. Uglavnom su oni sami uzrokovali nesreće. Primijećena je posebna bahatost ovih kategorija sudionika u prometu jer su se i biciklisti i pješaci počeli kretati u prometu kako i gdje požele. Biciklisti voze jednosmjernim ulicama u krivom smjeru, voze se preko pješačkog prijelaza što je strogo zabranjeno, ne koriste svjetlosne prsluke, nemaju rasvjetu, tijekom vožnje imaju slušalice u ušima i slušaju glazbu umjesto da osluškuju promet oko sebe, što im može spasiti život. Isto se ponašaju i pješaci koji dođu do pješačkog i odmah kreću preko ceste forsirajući svoju prednost, umjesto da prethodno uspostave kontakt pogledom sa nailazećim vozačem. Od sada ćemo kažnjavati sve te propuste - najavio je Berislav Horvatić, voditelj Odjela sigurnosti na cestama PU Osječko-baranjske. 

Policija također upozorava da za znatno povećanje smrtnosti na cestama odgovornost snose i druge nadležne službe kao što su održavanje cesta jer je slaba vidljivost prometnih znakova i signalizacije na cestama (zarasli u raslinje ili uništeni) jedan od velikih problema na cestama. Također i loša i nikakva educiranost biciklista o kretanju u prometu, kao i druge okolnosti na koje oni, kao čuvari reda i sigurnosti, ne mogu utjecati. Također je kao redovna policijska mjera postalo i alkotestiranje biciklista. 

- Ove godine uhvatili smo i kaznili 677 alkoholiziranih biciklista na cestama. Kazna za vožnju bicikla u pijanom stanju također je 500 kuna, kao i kod vožnje automobila. Na žalost, ne možemo sankcionirati vožnju bicikla sa slušalicama u ušima jer to nije obuhvaćeno zakonom, ali ne možemo vjerovati da nekome zapravo moramo reći da skine slušalice jer zbog njih može poginuti - kazao je Ivan Opačak, zapovjednik Prometne policije PU osječko-baranjske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"