Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
76 komentara

Veliki test maslina: Uvozimo ih iz Grčke, Italije i Španjolske...

Grčka, Italija i Španjolska su zemlje u kojima postoji specijalizacija u preradi maslina kao i velika sirovinska baza. Podravka koristi masline u pulpi iz Španjolske

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
76 komentara

U Podravkinoj staklenci su grčke masline, K plus ih uvozi iz Grčke, a Zvijezda iz Europske unije. Pronašli smo masline iz Francuske i Italije.

Samo Poljoprivredna zadruga Marina iz okolice Trogira piše da su njihove “100% domaće masline”. Tvrtka Mygros iz Varaždinskih Toplica navodi da je staklenka proizvedena u Hrvatskoj, ali ne i podrijetlo maslina. Odakle su plodovi, ne piše ni na Meggle maslinama proizvedenima u Srbiji.

- Riječ je o sorti krupnih plodova koje se tradicionalno uzgajaju u Grčkoj - objasnili su nam u Meggleu ističući kako je proizvod deklariran u skladu s propisima.

Foto: Danijel BerkovićPixsell

U Podravci su rekli kako su na našem tržištu gotovo sve masline namijenjene preradi u ulje te da gotovo i nema maslina za druge namjene.

- Grčka, Italija i Španjolska su zemlje u kojima postoji specijalizacija u preradi maslina kao i velika sirovinska baza. Podravka koristi masline u pulpi iz Španjolske te ih finalizira i puni u tvornici Kalnik - kažu iz odjela korporativne komunikacije.

Tajnik istarske udruge maslinara Olea, Zdenko Barac, smatra kako domaćih maslina u staklenkama vjerojatno nema i zbog cijene.

- Masline za konzerviranje beru se ručno. Treba ih sortirati po veličini i odvajati oštećene plodove. Takva selekcija je skupa ako nema strojne kalibracije ploda - kaže Barac dodajući kako je u Istri posađeno dosta stolnih sorti maslina, no nije čuo da ih netko otkupljuje.

U Zadružnom savezu Dalmacije objasnili su da postoje stolne masline i uljarice, koje su sitnijeg ploda i bogatije uljem. Stolne sorte imaju manje koštice.

- Ima godina kad je i plod uljarica krupan, pa se mogu koristiti i za konzerviranje. Proizvodnja maslina kod nas je skuplja nego drugdje zbog rascjepkanosti zemljišta, sadnje u kršu, malih nasada i malog intenziteta uzgoja. Radi smanjenja cijene proizvodnje, postizanja bolje konkurentnosti te boljeg plasmana proizvoda, maslinari se trebaju udruživati - kažu u Zadružnom savezu Dalmacije.

Dodaju i da u EU navođenje zemlje podrijetla proizvoda nije obavezno. Za ono što se proizvodi u više država smatra se da je podrijetlom iz zemlje u kojoj je prošlo posljednju bitnu preradu ili obradu. Zato Meggle može uvoziti masline iz Srbije, u kojoj maslina nema.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message