Obavijesti

News

Komentari 76

Veliki test maslina: Uvozimo ih iz Grčke, Italije i Španjolske...

Veliki test maslina: Uvozimo ih iz Grčke, Italije i Španjolske...
1

Grčka, Italija i Španjolska su zemlje u kojima postoji specijalizacija u preradi maslina kao i velika sirovinska baza. Podravka koristi masline u pulpi iz Španjolske

VIDEO

U Podravkinoj staklenci su grčke masline, K plus ih uvozi iz Grčke, a Zvijezda iz Europske unije. Pronašli smo masline iz Francuske i Italije.

Samo Poljoprivredna zadruga Marina iz okolice Trogira piše da su njihove “100% domaće masline”. Tvrtka Mygros iz Varaždinskih Toplica navodi da je staklenka proizvedena u Hrvatskoj, ali ne i podrijetlo maslina. Odakle su plodovi, ne piše ni na Meggle maslinama proizvedenima u Srbiji.

- Riječ je o sorti krupnih plodova koje se tradicionalno uzgajaju u Grčkoj - objasnili su nam u Meggleu ističući kako je proizvod deklariran u skladu s propisima.

U Podravci su rekli kako su na našem tržištu gotovo sve masline namijenjene preradi u ulje te da gotovo i nema maslina za druge namjene.

- Grčka, Italija i Španjolska su zemlje u kojima postoji specijalizacija u preradi maslina kao i velika sirovinska baza. Podravka koristi masline u pulpi iz Španjolske te ih finalizira i puni u tvornici Kalnik - kažu iz odjela korporativne komunikacije.

Tajnik istarske udruge maslinara Olea, Zdenko Barac, smatra kako domaćih maslina u staklenkama vjerojatno nema i zbog cijene.

- Masline za konzerviranje beru se ručno. Treba ih sortirati po veličini i odvajati oštećene plodove. Takva selekcija je skupa ako nema strojne kalibracije ploda - kaže Barac dodajući kako je u Istri posađeno dosta stolnih sorti maslina, no nije čuo da ih netko otkupljuje.

U Zadružnom savezu Dalmacije objasnili su da postoje stolne masline i uljarice, koje su sitnijeg ploda i bogatije uljem. Stolne sorte imaju manje koštice.

- Ima godina kad je i plod uljarica krupan, pa se mogu koristiti i za konzerviranje. Proizvodnja maslina kod nas je skuplja nego drugdje zbog rascjepkanosti zemljišta, sadnje u kršu, malih nasada i malog intenziteta uzgoja. Radi smanjenja cijene proizvodnje, postizanja bolje konkurentnosti te boljeg plasmana proizvoda, maslinari se trebaju udruživati - kažu u Zadružnom savezu Dalmacije.

Dodaju i da u EU navođenje zemlje podrijetla proizvoda nije obavezno. Za ono što se proizvodi u više država smatra se da je podrijetlom iz zemlje u kojoj je prošlo posljednju bitnu preradu ili obradu. Zato Meggle može uvoziti masline iz Srbije, u kojoj maslina nema.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a