Obavijesti

News

Komentari 5

Veliki uspjeh: Naši đaci svirali su u slavnoj milanskoj La Scali

Veliki uspjeh: Naši đaci svirali su u slavnoj milanskoj La Scali
3

Hrvatski srednjoškolci okupljeni u udruzi SO DO oduševili su velike svjetske dirigente nastupom u Italiji na svjetskoj izložbi EXPO. Osnovani su prije 4 godine

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Iako je naša Vlada odustala od sudjelovanja na ovogodišnjoj svjetskoj izložbi EXPO, Hrvatsku je ipak dostojno predstavila neslužbena delegacija.

Učenici iz udruge SO-DO su u sklopu ljetnog kampa Sistema Europe Youth Orchestra u kolovozu održali koncerte na EXPO-u, a njih sedmero i u milanskoj La Scali, pred slavnim dirigentom iz Venezuele - Gustavom Dudamelom. Među više od 200 mladih iz 27 zemalja, naših je 18 starijih tinejdžera imalo prilike uhvatiti se u koštac s vrlo zahtjevnim glazbenim repertoarom i pod ravnanjem četiri različita dirigenta zablistati na tri prekrasna nastupa - govori Carmen Hiti, profesorica glazbe i magistrica menadžmenta, koja je prije četiri godine osnovala SO DO (Sustav orkestara djece i omladine), s ciljem provođenja socijalnog programa za djecu i mlade, u svijetu poznatog pod nazivom El Sistema.

Glazbeni odgoj

To je program društvenog razvoja koji je potekao iz Venezuele i koji koristi glazbu kao sredstvo postizanja pozitivne društvene promjene. Zagrebački SO DO trenutačno ima 80-ak polaznika različitih dobnih skupina i sviračkog staža.

- Rad smo započeli s djecom koja već sviraju neki orkestralni instrument, bilo da to uče u glazbenim školama ili na drugi način, a uključujemo i one koji su iz bilo kojeg razloga prestali učiti svirati, ali se žele nastaviti baviti glazbom u ovom pozitivnom okruženju – govori nam Carmen.

Osim u Milanu, dio polaznika proveo je nekoliko dana u kolovozu u kampu u Beču.

- U Milanu je bilo apsolutno predivno. Kamp nam je dao ono najljepše od glazbe, osjećaj jedinstva i zajedničkog stvaranja. Iskusila sam prelijepe stvari u orkestralnom sviranju, ali i u međuljudskim odnosima. I uz sav naporan rad, živjela sam deset dana najveću moguću sreću. Sjajni mentori i dirigenti su me zbilja inspirirali. A sviranje u Scali pamtit ću cijeli život - kaže violončelistica Lucija Pejković (17). U sklopu posjeta EXPO-u mladi su sudjelovali u “flash mobu”, kojim su u dva navrata svirkom pobudili golemi interes posjetitelja. Ono što ističe kao posebnost druženja unutar programa SO DO-a, a što se pokazalo i u ljetnim kampovima, predivna su neformalna druženja mladih, u kojima su stvoreni čvrsti prijateljski odnosi među polaznicima iz najrazličitijih društvenih sredina, ekonomskih zaleđa, kultura, nacionalnosti, boja kože i jezika.

- Kamp u Milanu je silno pojačao duh zajedništva između djece. Oni dolaze iz različitih glazbenih škola, a nakon što su deset dana u Milanu dijelili sve,, rodila su se divna prijateljstva, kroz koja zajedno razgovaraju i uče o glazbi, izmjenjuju iskustva iz glazbenih škola, ali pričaju i o drugim interesima koje imaju - govori profesorica violine Lucija Stanojević, mentorica u SO DO-u, dodajući kako je, gledajući mlade ljude kako se zbližavaju i razvijaju u kampu, i sama od njih mnogo naučila.

Nakon intenzivnog ljeta, SO DO jednakim tempom ulazi i u jesen, s različitim radionicama koje su imali u protekloj školskoj godini, poput sound-painting i etnoglazbe u Maksimiru. Također, želja im je nastaviti projekt u Lekeniku koji su zbog financijskih razloga morali privremeno “zamrznuti”.

Novi projekti

- Planova imamo više nego što smo ih trenutačno sposobni ostvariti. Ipak, ne odustajemo. Iako još svi volontiramo, entuzijazam nas motivira na nastavak rada. U Zagrebu nastavljamo sa simfonijskim SO DO orkestrom u Maksimiru i pokrećemo još jedan, SO DO Big Band, a uskoro pokrećemo i SO DO centar u Istri. Projekti su to koji će se financirati iz EU fondova - optimistična je Carmen.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa