Obavijesti

News

Komentari 135

Veliko rasulo u državnoj tvrtki: Kupi skuplje pa prodaj jeftinije

Veliko rasulo u državnoj tvrtki: Kupi skuplje pa prodaj jeftinije
1

UVRNUTA LOGIKA: Narodne novine trguju tonerima. Skuplje ih kupuju nego prodaju i gube milijune. Što više prodaju, to je veći gubitak. DORH istražuje jesu li korumpirani ili samo glupi. Ili možda oboje...

VIDEO

Kupi nešto za 100, a prodaj za 90 kuna i ostvari gubitak. Takva poslovna logika ne bi prošla da netko ima svoje privatno poduzeće, ali u državnom poduzeću Narodne novine očito prolazi.

Već smo pisali da su Narodne novine, tvrtka poznata po tiskanicama i istoimenom Službenom listu, prošlu godinu prvi puta u povijesti završila u gubitku. I to 78 milijuna kuna.

Na proizvodnji toaletnog papira su bacili 64 milijuna kuna u zahod, izmijenjalo se pet politički postavljenih uprava, a sada izlaze na vidjelo i novi detalji.

Prije godinu dana su Narodne novine potpisale ugovor da opskrbljuju ministarstva i dodatni dio državne uprave tintama i tonerima za printere. Posao je u dvije godine vrijedan više od 12 milijuna kuna. Ali sada doznajemo da na njemu gube. Zašto? Zato što su i prije natječaja ugovorili s malom zagrebačkom tvrtkom Insepo da iste te tonere i tinte kupuju skuplje nego ih prodaju svom vlasniku: državi?!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nova uprava je uočila negativni ugovor i odmah je reagirala. Radi se o nepovoljnom ugovoru za tvrtku, a zašto je potpisan je pitanje za upravu koja ga je potpisala. Ugovor nije konzumiran do kraja i nadamo se da ćemo uspjeti izaći iz ovog nepovoljnog ugovora – službeni je odgovor nove uprave na čelu sa Zlatkom Hodakom koju je postavila ova, HDZ-ova vlast.

Težak raskid ugovora

Na natječaj s nepovoljnim cijenama Narodne novine su se javile za vrijeme Davora Čovića koji je postavljen u mandatu Kukuriku koalicije. Čovića interni izvori terete i za izuzetno nepovoljni ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom, ali kako doznajemo ima i još spornih ugovora. Na ovom s tintom i tonerima, procijenjeni gubitak Narodnih novina samo u zadnjih godinu dana je 1,5 milijuna kuna. Ali doznajemo da je on manji jer očito u ministarstvima nisu puno printali, pa Narodne novine nisu isporučile sve ugovoreno. Suluda je situacija da Narodne novine što više prodaju, to više i gube. Pa ako cijeli ugovor bude realiziran, gubitak im je preko tri milijuna kuna.

Upropastili su državnu tvrtku i bacili 63 milijuna kuna u zahod
Upropastili su državnu tvrtku i bacili 63 milijuna kuna u zahod

- Taj, ali i neki drugi ugovori su potpuno iracionalni i nepovoljni. To nitko ne bi radio sa svojim novcem. Sve je prijavljeno Državnom odvjetništvu koje radi na slučaju. Nevjerojatno je da su Narodne novine završile skoro 80 milijuna kuna u gubitku, za to treba netko odgovarati – kaže nam upućeni sugovornik iz tvrtke.

Zanimljivo je da je na prvi upit medija ubrzo nakon potpisivanja ugovora, uprava odgovorila da su cijene tajne, a da se ne može procjenjivati da će biti na gubitku kada isporuka nije ni počela. Godinu dana poslije, gubici su evidentni. Štoviše, kako doznajemo, bračni par Lidija i Dejan Desnica koji su vlasnici Insepa ne žele mijenjati ugovor.

Ludi ugovor s HNS-om

Za njih je on povoljan. Inače, oni imaju pet zaposlenih i prodaja tinti i tonera im nije osnovni posao.

- Čovjek kaže da on ima ugovor još godinu dana, potpisan i ovjeren i ne želi ga mijenjati. DORH će, nadamo se, utvrditi sve okolnosti potpisanog ugovora. Je li bivša uprava samo htjela dobiti posao pod svaku cijenu ili je bilo eventualne korupcije. U svakom slučaju, na tom ugovoru gubimo – kaže nam drugi sugovornik iz Narodnih novina.

Tvrtki Insepo zaista poslovanje ide sve bolje i bolje iz godine u godinu. Počeli su prije pet godina s 1,7 milijuna kuna prihoda, lani su završili sa 6,23 milijuna kuna. Za očekivati je da će ova godina biti izvrsna s obzirom na dodatnu zaradu od prodaje tinta i tonera Narodnim novinama.

A nije prvi puta da ova državna tvrtka čudnim putevima javne nabave i ugovorima koji graniče s razumom sebi stvaraju gubitke, a povećavaju zaradu privatnika. Lud je primjer ugovora sa Hrvatskim nogometnim savezom sklopljen također u mandatu Davora Čovića 2015. godine.

Prema tom ugovoru, Narodne novine su postale distributer artikala s logom HNS-a. Ali je HNS u ugovoru koji je potpisao Davor Šuker uglavio da moraju kupovati sve artikle od tvrtke Mosgen, koja je navodno u vlasništvu njegova prijatelja. Narodne novine su kupile artikala za 12 milijuna kuna i plaćali su ih nevjerojatno skupo, iako je roba stizala iz Kine. Samo što je na sebi imala zalijepljen logo HNS-a. Kako bi se opravdali visoku nabavnu cijenu za 20-ak tisuća artikala, Narodne novine su izazvale podsmjeh tražeći lani za kišobran s logom HNS-a 225 kuna. Za šiltericu 100-injak kuna, za šalicu 80 kuna... Uglavnom, tako skupe proizvode nitko nije kupovao.

- Čak smo organizirali i rasprodaje s 30 posto popusta, ali i tada je bilo preskupo. A pokušali smo sve rasprodati po tri puta nižoj cijeni nego smo mi kupili. Mislim da je od 3000 skupo plaćenih magneta prodan samo jedan - objašnjava nam naš sugovornik.

Važne su četiri karte

I to nije sve. Ugovor o distribuciji HNS-ovih proizvoda je istekao ove jeseni, pa ih Narodne novine više i ne mogu prodavati.

- Puna su nam skladišta, ne znamo što bi sve sa tim artiklima - zaključuje naš sugovornik.

Sam HNS nije puno zaradio tim ugovorom, tek 30-ak tisuća kuna. Ali zato su osigurali i upravi četiri karte za utakmice. A upravi tvrtki Mosgen divnu zaradu.

 

Nova uprava i kaznene prijave

Zlatko Hodak je došao na čelo Narodnih novina ove godine, on je peti čelnik tvrtke u pet godina.

Doznajemo da je sa svojom ekipom našao niz nepravilnosti koje je redom prijavio institucijama. Nije član stranke iako je u kvoti HDZ-a. Bio je na čelu upravnog vijeća Agencije za investicije i konkurentnost i neuspješno se kandidirao za čelnika HGK.

Marić i Dalić su odgovorni

Nova uprava treba racionalizirati poslovanje. Izabrali su ih ministar Goran Marić i ministrica Martina Dalić. U upravi je uz Hodaka i Robert Hirc (Reformisti) i zagorski HDZ-ovac Mato Regvar, bivši šef Fine.

Uložili 63 milijuna kuna za WC papir pa odustali

Prije pet godina je uprava Narodnih novina došla na ideju za proizvodnju vlastitog toaletnog papira i ubrusa. Do danas je uloženo više od 63 milijuna kuna, promijenilo se pet uprava, tvrtka Mekkoo koja proizvodi papir je u gubicima. Nova uprava će ih ugasiti iako imaju vrijedne strojeve u koje je uloženo preko 36 milijuna kuna. Posao je propao zbog niza loših i skupih odluka koje je pobrojala revizija, ali DORH još nije donio zaključak o tom slučaju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a