Obavijesti

News

Komentari 31

'Vesela' 2013. godina: Prijeti velika inflacija, ali i novi nemiri

 'Vesela' 2013. godina: Prijeti velika inflacija, ali i novi nemiri
5

Rast svjetske ekonomije i dalje će biti između blagog rasta i novog pada. Prijeti povratak velike inflacije, a rast cijena pšenice mogao bi rezultirati novim nemirima

VIDEO

I dok će sve oči svjetskih analitičara u idućoj godini biti uprte u gospodarstvo čiji oporavak i rast očekuju kao ozebli sunce, zanimljivo je vidjeti procjene nekih velikih igrača što bi se, kako, i na koji način moglo odigrati u godini pred nama. 

Tako je Morgan Stanley i ovog prosinca, kao i posljednjih 30, izdao svoja makroekonomska predviđanja za 2013. godinu. 

Sažetak njihovih predviđanja kazuje da će rast svjetske ekonomije i dalje ostati negdje između blagog rasta i ponovnog pada u recesiju. Uz to, 2013. mogla bi u svjetsko gospodarstvo vratiti veliku inflaciju, a rast cijena pšenice prijeti novim nemirima. Također, predviđa se da bi, nakon 21 godine, u recesiju mogla ući čak i Australija. 

Evo, još nekih zanimljivijih predviđanja analitičara u Morgan Stanleyju. 

SAD će prije oporavka pasti u 'fiskalnu provaliju'  

Američki političari neće se uspjeti dogovoriti o smanjenju proračunskog deficita i Sjedinjene Američke Države će na početku 2013. godine početi padati u "fiskalnu provaliju". Tako u SAD-u nazivaju jaz između državnog duga i mogućnosti proračuna. Reakcija tržišta koje će strmoglavo početi padati, međutim, prisilit će demokrate i republikance da brzo postignu sporazum, nakon čega će ekonomsko povjerenje odmah početi rasti, kao i investicijska aktivnost, a to će također ubrzano popraviti situacija na tržištu rada.

Bitka za jen: Japan će 'osvojiti' Europu 

Budući da bi jači jen poskupio japanske proizvode te smanjio konkurentnost i izvoz sigurno će dio japanske strategije za obuzdavanje rasta jena biti kupnja državnih obveznica zemalja eurozone koje su pogođene dužničkom krizom prije nego što te obveznice krene kupovati Europska središnja banka. Morgan Stanley očekuje da će središnja banka Japana, dok ECB bude čekala da Španjolska zatraži pomoć iz antikriznog fonda ESM, kupovati obveznice tog fonda i visokoprinosne obveznice zemalja središnje Europe i postati glavni kreditor eurozone. 

Cijeloj Europi prijeti nova kriza i to zbog - Italije 

Analitičari Morgan Stanleyja smatraju da se kampanja prije prijevremenih izbora u Italiji, koji će se vjerojatno održati u veljači, odvija uz žestoke kritike mjera stroge proračunske štednje. To, pak, plaši investitore da bi Rim mogao napustiti euro i vratiti liru. Panika na tržištu prisilit će Italiju da se obrati za pomoć iz fonda spasa eurozone i, kao rezultat, Italija, a ne Španjolska, daje znak za početak programa ECB za kupnju obveznica. 

Za investitore će, smatra Morgan Stanley, ta odluka stići prekasno, oni će rasprodavati euro i vrijednosne papire rubnih članica eurozone. Italija će tako biti pokretač nove krize, predviđaju u Morgan Stanleyu. 

Velika Britanija napušta Europsku uniju 

Sve veći otpor Europskoj uniji pruža Velika Britanija. U Morgan Stanleyju smatraju da to predstavlja veliku brigu za investitore, a vjerojatnost izlaska Velike Britanije iz EU sada puno je veća od one da će eurozonu i Uniju napustiti Grčka. 

Brazil je ekonomski sve snažniji 

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff nastavit će realizaciju ambicioznog programa gradnje infrastrukture u šestoj po veličini ekonomiji na svijetu. To će dovesti do porasta investiranja u tu zemlju, kao i do snažnog jačanja brazilske valute reala. 

Putin oživljava SSSR? 

Morgan Stanley procjenjuje da će u idućoj godini ruski predsjednik Vladimir Putin uspješno namamiti Ukrajinu u Euroazijsku carinsku uniju u zamjenu za povoljne isporuke ruskih energenata. A kako će se u tom slučaju vrata europske unije za Ukrajinu zatvoriti jer je nemoguće istodobno biti član obje političke strukture, ispast će kako je postsovjetski prostor (Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan) opet zajedno, i to pod vodstvom 'cara Putina'.

Kina bi mogla samu sebe 'pokopati' 

Kina, možda i najjača ekonomska sila svijeta, će, posve neočekivano za mnoge, odlučiti da u ranom stadiju ekonomskog pada poduzmu šok-terapiju i snažno pooštre financijske uvjete u zemlji. Time će se, smatraju analitičari, zamrznuti likvidnost u bankarskom sustavu i oštro ograničiti kreditiranje, a to će pak uzrokovati seriju bankrota poduzeća i ljudi koji neće moći vraćati kredite. 

Točnost ovih prognoza je čak 50 posto

Iako neka od ovih predviđanja nalikuju nekom uratku iz sfere znanstvene fantastike, analitičari Morgan Stanleya smatraju da je vjerojatnost da se njihova predviđanja obistine čak 50 posto.  Tako je, uostalom, bilo skoro u svim njihovim dosadašnjim predviđanjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu