News

Komentari 91

Vesna Pusić: Plenkovićev govor u UN-u bio je apsolutno štetan

Vesna Pusić: Plenkovićev govor u UN-u bio je apsolutno štetan

O odustajanju slovenskog premijera Mire Cerara od sastanka s Plenkovićem u Zagrebu Vesna Pusić je kazala kako on ustvari nakon svega i nije imao drugog izbora

Mislim da je govor premijera Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a bio apsolutno kontraproduktivan, nediplomatski i kompletno pogrešno intoniran i smanjio nam je šanse da na jedan civiliziran način riješimo naš prijepor sa Slovenijom. Te šanse su bile vrlo dobre, ja smatram da ih još uvijek ima, ali ovaj govor je apsolutno bio štetan. Opća skupština UN-a nije mjesto na kojem se na takav način govori, to je posao za pravu diplomaciju, tihu diplomaciju na čemu se tu trebalo raditi i ovome su nam šanse smanjene. Ja sam zaista vrlo iznenađena i razočarana s tim, kazala je Vesna Pusić, javlja Dnevnik.hr.

O odustajanju slovenskog premijera Mire Cerara od sastanka s Plenkovićem u Zagrebu kazala je kako on ustvari nakon svega i nije imao drugog izbora.

- Pokušajte se staviti u njegovu situaciju. Vrlo teško je mogao nakon takvog nastupa dalje inzistirati unutar slovenske političke situacije, gdje ga mnogi napadaju što je uopće pristao na tu vrstu razgovara. Da nije bilo tog govora, Cerar ne bi odustao. On je bio spreman izdržati taj pritisak i sudjelovati u tim razgovorima. Ovo je posao korak po korak, ali ovo je definitivno jedan korak unatrag - kazala je.

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier smatra da je za izostanak dijaloga kriva histerija oko izbora u Sloveniji. 

- Hrvatska je otvorena za dijalog, time šaljemo vrlo dobru poruku svim našim partnerima u međunarodnoj zajednici. Slovenija šalje suprotnu poruku, da oni nisu za rješavanje ovog spora dijalogom i mislim da je to štetno za imidž Slovenije, ali vjerujem da kada prođe ova histerija u Sloveniji, cijelo ovo vrijeme predizborno, da će sigurno doći do novog momenta i da do tog dijaloga će napokon doći - kazao je Stier.

Najčitaniji članci