Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Vican se vraća: Predsjedat će Vijećem Agencije za znanost

Rektorica zadarskog sveučilišta, Dijana Vican, par mjeseci u 2017. godini predsjedavala je Posebnim stručnim povjerenstvom za provedbu Strategije obrazovanja. Otišla je s dolaskom ministrice Blaženke Divjak

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
0 komentara

Saborski Odbor za obrazovanje, znanost u kulturu predložio je u srijedu Hrvatskom saboru da Dijanu Vican, rektoricu zadarskog Sveučilišta, imenuje predsjednicom Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a da s te dužnosti razriješi Milu Dželaliju kojoj istječe mandat.

Podsjetimo, Vican je javnosti najpoznatija kao bivša predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je pratio niz skandala u provedbi kurikularne reforme. Na tu funkciju došla je za vrijeme HDZ-ova ministra Pave Barišića, u siječnju 2017. i to nakon razriješenja Nevena Budaka. S funkcije je otišla nakon samo par mjeseci kada je Ministarstvo obrazovanja preuzela Blaženka Divjak. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Upravno vijeće Agencije za znanost i visoko obrazovanje sastoji se od predsjednika i sedam članova koje imenuje i razrješuje Sabor svake četiri godine. Predsjednika i dva člana predlaže Vlada, a po jednog člana Rektorski zbor, Vijeće veleučilišta i visokih škola, nacionalna vijeća nadležna za znanost i visoko obrazovanje, jednog člana Agencija imenuje iz reda svojih zaposlenika te jedan član dolazi iz redova studenata.

Slijedom toga, za članove su predloženi Drago Šubarić, Krešimir Rotim, Branko Matulić, Vlatko Cvrtila, Gordana Rusak, Marko Petrak i Nediljko Jerković. 

Jedna od ovlasti Upravnog vijeća je i imenovanje ravnatelja Agencije i njegovih zamjenika.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message