News

Komentari 22

Viceguverner HNB-a Šubić kupio je vilu u Gornjem Stenjevcu za samo 230 eura po kvadratu

Viceguverner HNB-a Šubić kupio je vilu u Gornjem Stenjevcu za samo 230 eura po kvadratu

Prema njegovoj imovinskoj kartici ima plaću od 40.708,45 kuna neto te oko 150 tisuća kuna dodatnih prihoda na godišnjoj razini. Supruga mu je donedavno radila u HNB-u i imala plaću od 13.725 kuna

Krajem prošle godine viceguverner HNB-a Roman Šubić kupio je vilu u Zagrebu za nešto manje od 1,9 milijuna kuna, doznaje Index. Ta vila je u njegovoj imovinskoj kartici procijenjena na 3.05 milijuna kuna, Šubić ju je kupio cesijom, odnosno ugovorom s jednom agencijom za naplatu potraživanja. Šubić nije htio reći za koju cijenu je kupio vilu.

Vila s dvorištem ima ukupno 1077 kvadrata i nalazi se u Gornjem Stenjevcu, a prema kvadraturi ispada da je cijena bila oko 230 eura po kvadratu što je debelo ispod tržišne cijene.

Šubić je vilu kupio od agencije za naplatu potraživanja APS Delta. Kuća je pripadala poduzetničkoj obitelji koja nije mogla otplaćivati kredit Zagrebačkoj banci pa je to potraživanje APS Delta prodala Šubiću.

Šubić je u HNB-u zadužen za sanaciju kreditnih institucija, a u kupnji ove vile ne vidi ništa sporno i tvrdi da je sve po zakonu.

- Do prve informacije o predmetnoj nekretnini došao sam putem internetskog oglasnika. Naime, informacija o prodaji potraživanja društva APS Delta A.S. bila je javno dostupna u internetskom oglasniku za prodaju nekretnina, gdje je bila oglašena prodaja potraživanja putem javne dražbe na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu - rekao je Šubić.

Šubić tvrdi da, nakon što prodaja putem dražbe nije uspjela, je preko odvjetničkog ureda poslao pismo namjere i 30. ožujka 2021.sklopio ugovor o kupnji kuće. 

- Zbog sadržaja potpisanih ugovora koji sadrže odredbu o povjerljivosti informacija, detalje ugovora, koji uključuju i naknadu za ustup tražbine, nije moguće učiniti dostupnim trećim stranama. K tome, to nisu podaci koje su – prema članku 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa - dužnosnici obvezni unijeti u imovinsku karticu - rekao je Šubić.

Šubić je kuću kupio za 1.892.500 kuna. Zagrebačka banka vilu je procijenila na 5 milijuna kuna kako bi pokrili dugove kredita prethodnih vlasnika, a Šubić je u imovinskoj kartici vilu procijenio na 3.05 milijuna kuna.

Šubić je jedan od 58 zaposlenika HNB-a nad kojima Hanfa vrši poseban nadzor upravo zbog ovih transakcija na burzi.    

Šubić i njegova supruga imaju oko 130 tisuća kuna mjesečnih primanja. Šubić je prije imenovanja za viceguvernera radio kao docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Nositelj je projekta medijske suradnje HNB-a i Hrvatskog katoličkog radija s ciljem podizanja financijske pismenosti, koji traje i danas.

Prema njegovoj imovinskoj kartici ima plaću od 40.708,45 kuna neto te oko 150 tisuća kuna dodatnih prihoda na godišnjoj razini. Supruga mu je donedavno radila u HNB-u i imala plaću od 13.725 kuna. Od travnja prošle godine zaposlenica je Europske središnje banke, a njena neto plaća danas iznosi 75.994,34 kune mjesečno. 

Šubići nemaju kredita, imaju jedino leasing za automobil VW Passat iz 2019. godine koji iznosi oko 2000 kuna, a imaju oko 170 tisuća kuna ušteđevine. 

Kredit od pet milijuna kuna za kuću u Gornjem Stenjevcu dio je paketa loših kredita kojih je Zagrebačka banka prodala 2017. godine. Tak paket prošao je provjeru HNB-a  i HNB je izdao pozitivno mišljenje. To je vidljivo i na dokumentu koji se i danas može naći na stranicama Zagrebačke burze.

Najčitaniji članci