VIDEO Bačić o arbitraži: 'Vlada je postupala na razini drugih zemalja, pa tako i Mađarske' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

VIDEO Bačić o arbitraži: 'Vlada je postupala na razini drugih zemalja, pa tako i Mađarske'

VIDEO Bačić o arbitraži: 'Vlada je postupala na razini drugih zemalja, pa tako i Mađarske'

Ocjenjuju, dodao je, da je njihov postupak bio u skladu s mjerama koje odgovorne države povlače u iznimnim kriznim vremenima, a to je bilo vrijeme pandemije covida-19, a potom i ruske agresije na Ukrajinu zbog čega je u Hrvatskoj i u svijetu nastupila energetska kriza

VIDEO

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić rekao je u utorak, referirajući se na MOL-ovo pokretanje arbitraže protiv Hrvatske, da je Vlada mjerama za vrijeme i nakon pandemije ograničavala cijene energenata kako bi zaštitila građane i gospodarstvo što su radile i druge EU zemlje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Izjava Branka Bačića nakon sjednice vladajuće koalicije 08:48

- Postupanje Vlade bilo je na razini postupanja brojnih država članica Europske unije pa tako i mjera koje je za zaštitu svojih građana, državljana i gospodarstva poduzimala Vlada Republike Mađarske - rekao je Bačić nakon sastanka parlamentarne većine na kojemu je jedna od tema bilo MOL-ovo pokretanje arbitražnog postupka protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine.

Ocjenjuju, dodao je, da je njihov postupak bio u skladu s mjerama koje odgovorne države povlače u iznimnim kriznim vremenima, a to je bilo vrijeme pandemije covida-19, a potom i ruske agresije na Ukrajinu zbog čega je u Hrvatskoj i u svijetu nastupila energetska kriza. 

Vezano za kaznenu prijavu koju je prije izbora zbog zlouporabe položaja, trgovanja utjecajem i protuzakonitog ulaska migranata protiv premijera Andreja Plenkovića ponio Domovinski pokret (DP) a danas ju je odbacio Uskok, Bačić je rekao da su takav ishod i očekivali. 

Kaznenu prijavu DP-a koji je sada s HDZ-om na vlasti, Uskok je odbacio uz obrazloženje da u prijavi nema bitnih obilježja kaznenih djela. 

Kaznena prijava DP-a neće remetiti odnose u parlamentarnoj većini

Upitan daje li to novi vjetar u leđa u odnosima HDZ-a i DP-a, Bačić je rekao kako je to premijer spomenuo na kraju sastanka, ali to nisu previše komentirali. Ocijenio je kako su takav ishod i očekivali pa bi bilo bolje da je ta prijava bila povučena, ali i poručio kako to neće "ni na kakav način remetiti odnose u parlamentarnoj većini". 

Vezano za prijedlog Mosta koji traži osnivanje istražnog povjerenstvo o radu Stožera za vrijeme covida, Bačić je ocijenio kako je otvaranje rasprave o nečemu što je u Hrvatskom saboru raspravljeno i glasovano pokušaj umetanja kako bi se narušili odnosi u vladajućoj većini.

Za Domovinski pokret, koji je za vrijeme pandemije zagovarao istražno povjerenstvo, Bačić je rekao da će glasovati onako kako su se dogovorili na vladajućoj većini te dodao da će prijedlog biti odbačen.

- Ulaskom u parlamentarnu većinu postoje teme na kojima se ne moramo do kraja složiti, ali uvjet funkcioniranja svake parlamentarne većine jest djelom i kompromis. Neke teme moramo biti spremni prihvatiti ako nam je cilj da Vlada i dalje nastavlja raditi - istaknuo je.

Bačić je dodao kako su u tom kontekstu kolegama jasno iskomunicirali sve ono što su napravili. 

Prodaja nekretnina pala jer su stranci većom potražnjom podigli cijenu

Osvrćući se na pad prodaje nekretnina za 40 posto u prvom kvartalu, ministar je rekao da se prema prikupljenim podacima pad prvenstveno odnosi na nekretnine čije su cijene niže, što znači da je kod dijela građana niže platežne moći doista došlo do pada broja kupoprodaja, a osnovni razlog je rast cijena nekretnina.

Kao razloge Bačić je naveo da su stranci većom potražnjom podigli cijenu, a što se dogodilo zbog ulaska u EU, a uz to veliki dio nekretnina plaćen je u gotovini. Također porasla je cijena radova, usluga i roba na građevinskom tržištu kao posljedice rasta cijena energenata.

- U prvih 10 godina svaka država članica EU-a, pogotovo sredozemne države, zabilježile su rast cijena nekretnina između 15 i 20 posto. Mi na to nismo bili imuni i nama se to dogodilo - ustvrdio je.

Najavljen nacionalni plan stambene politike kao odgovor na rast cijena nekretnina

Kako bi reagirali na rast cijena nekretnina u Hrvatskoj, Bačić je najavio da će resorno ministarstvo napraviti nacionalni plan stambene politike, odnosno prvu stambenu strategiju u 34 godine hrvatske državnosti, a koja će biti predstavljena prije ljetne stanke Vlade.

Bačić je govoreći o dugu prema veledrogerijama koji je porastao na rekordnih 600 milijuna eura, podsjetio kako je Vlada već u nekoliko navrata intervenirala, a tako će i sada te će čuti stav ministra zdravstva i HZZO-a.

Na izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina da od gospodarskog rasta koristi ima samo HDZ, Bačić je rekao kako se time pokušavaju omalovažiti uspjesi Vlade, ocijenivši da je Grbin prespavao izbore kada su građani rekli "da ne žele da im SDP krade budućnost".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...