News

Komentari 0

VIDEO: Haubice i lanseri raketa u punoj snazi na vježbi u Slunju

VIDEO: Haubice i lanseri raketa u punoj snazi na vježbi u Slunju

Na vojnoj vježbi u Slunju demostriran je i rad multinacionalne manevarske te topničke bojne, a predstavljena je i hrvatska, slovenska i američka Mehanizirana satnija s borbenim oklopnim vozilima

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u nedjelju su pripadnici Hrvatske vojske, vojske Slovenije i SAD-a nastavili provoditi vježbu "Immediate Response 21", piše na službenim stranicama Ministarstva obrane

Na vježbi je demonstriran i rad multinacionalne manevarske te topničke bojne, a predstavljena je i hrvatska Mehanizirana satnija s borbenim oklopnim vozilom Patria, slovenska Mehanizirana satnija s borbenim oklopnim vozilom “Svarun” i američka Satnija borbenih oklopnih vozila Bradley. Također je provedeno bojno gađanje iz haubica i višecijevnog lansera raketa GRAD.

POGLEDAJTE VIDEO: U Slunju održana međunarodna vojna vježba

Bojnik Željko Vuk, stožerni časnik operativne uprave Glavnog stožera, ujedno i glavni planer za hrvatski dio vježbe “Immediate Response  21“, rekao je da je provedba vježbe odlična unatoč tome što se zbog pandemije planski proces nije odvijao uživo, već virtualno i to čak oko 99 posto.

Za Bradley, američko oklopno vozilo pješaštva s gusjeničnim pogonom, bojnik Vuk kaže kako se vidjela sposobnost njegova djelovanja, zajedno s našim oklopnim vozilom Patria, ali da je borbena moć Bradleyja nemjerljiva.

- Mislim da nam je budućnost zajedničko djelovanje Patrije i Bradleyja - rekao je bojnik Vuk i podsjetio da to oklopno vozilo nosi nadimak “ubojica tenkova” i to zato jer je tijekom Zaljevskog rata upravo spomenuto vozilo uništilo najviše tenkova.

Nabava Bradleyja za Hrvatsku vojsku jest u planu, potvrdio je bojnik Vuk.

Zapovjednik haubičke bitnice natporučnik Silvio Legradi je u ime Topničko-raketne bojne Gardijsko mehanizirane brigade ocijenio da je suradnja s vojskom SAD-a izuzetna.

- Ta vježba omogućuje koordinaciju i suradnju međunarodnih snaga, kako s kolegama iz SAD-a koji imaju veliko borbeno iskustvo, tako i s kolegama Slovencima, partnerima iz NATO saveza - dodao je.

Novinari su vidjeli djelovanje haubica po cilju udaljenom 10,2 kilometra, a riječ je o topničkom naoružanju s dometom od 15,3 kilometra.

U ime slovenskih vojnika, zapovjednik Bitnice za vatrenu potporu 72. brigade Slovenske vojske Mitja Hajdinjak rekao je da su se s veseljem odazvali pozivu da sudjeluju na "Immediate Response 21" na Slunju te da su zadovoljni i gostoprimstvom države Hrvatske i izmjenom iskustava među vojskama, sudionicama vježbe.

Satnik američke vojske Marc Wagner rekao je da je prvi put u Hrvatskoj, da je ugodno iznenađen ljubaznošću svih i kvalitetom partnerstva, kao i svi vojnici s kojima je razgovarao.

U Međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response 21” uključeno je oko 500 hrvatskih vojnika i oko 1000 pripadnika savezničkih vojski, a traje od 17. svibnja do 2. lipnja na poligonu u Slunju.

U vježbu je uključeno 700 borbenih i neborbenih vozila, zrakoplova i razni topnički sustavi. Dio je to vježbe koja se provodi u devet europskih zemalja tijekom ovog i narednog mjeseca.

Najčitaniji članci