Obavijesti

News

Komentari 34

VIDEO Banožić preuzeo Black Hawkove i opleo po Milanoviću: 'Sad je doživio prosvjetljenje'

VIDEO Banožić preuzeo Black Hawkove i opleo po Milanoviću: 'Sad je doživio prosvjetljenje'
5

Od ukupno četiri helikoptera, dva su iz donacije Vlade SAD-a, a preostala dva u dolasku nabavilo je Ministarstva obrane

VIDEO

Ova dva helikoptera bit će spremna za letenje u narednih nekoliko tjedana. Black Hawk jedan je od najboljih u svijetu. Želja nam je nabaviti još takvih. Idealna brojka je 12, vjerujem da ćemo doći do nje,  kazao je ministar obrane Mario Banožić. 

Naime, u zagrebačku zračnu luku 'Franjo Tuđman' stigla su još dva američka helikoptera UH-60M Black Hawk, a na prihvatu helikoptera bio je i ministar obrane Mario Banožić.

- Mogu se pohvaliti da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, osim što je sada bogatije za još dva Black Hawka, značajno će se ubrzati rad na njima u svim svojim zadaćama i operacijama. Naši piloti već imaju preko 200 sati iskustva na Black Hawku. Naravno da ćemo dalje ići u pravcu zajedničke suradnje zamjene svega onoga što imamo iz sovjetske proizvodnje. Na ovaj način zajedno, sa glavnim stožerom, HRZ-om, kao i ostalim grana, jednim dugoročnim planom razvoja zamijenit ćemo infrastrukturu koja se vuče mnogo godina - kazao je ministar. 

POGLEDAJTE VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Projekt opremanja Oružanih snaga RH s dva helikoptera počeo je u prosincu 2018. u suradnji s Vladom SAD-a.

Od ukupno četiri helikoptera, dva su iz donacije Vlade SAD-a, a preostala dva u dolasku nabavilo je Ministarstva obrane. Projekt nabave helikoptera vrijedan je ukupno 138 milijuna dolara, bez PDV-a.

- Pomoć naših saveznika bila je uvijek nešto na što možemo računati. Siguran sam u naše savezništvo s Amerikom i daljnji razvoj Black Hawka u Hrvatskoj - dodao je Banožić. 

Na pitanje kada će hangari biti spremni, Banožić je rekao da je u početku bilo problema s potpisivanjem ugovora, te da je cijena dosta eskalirala.

- Ono što se dogodilo kod radioničkog hangara jest da je izvođač tražio avansno plaćanje. Na to nismo mogli pristati pa je produžen rok, potpisan je ugovor i počinje se raditi u 2023. godini. Bit će sigurno gotov za devet do deset mjeseci, a očekujemo da bi parkirni mogao biti vrlo skoro gotov - kazao je.

Na pitanje hoće li stari helikopteri biti donirani Ukrajini, Banožić je rekao da su se sve dosadašnje podrške Vlade nosile oznaku klasificiranosti te da ne može o tome govoriti. Predsjednik Zoran Milanović rekao je da ne da besplatno helikoptere.

- Žao mi je da predsjednik ovakve stavove nije imao kad je bio premijer i kad je mogao učiniti više za Hrvatsku vojsku, međutim to nije činio. Izgleda da je sad doživio neko prosvjetljenje pa zna kako bi se trebalo upravljati bolje nego to čini načelnik Glavnog stožera i ostali generali. Pomoć naših saveznika uvijek je bila ta na koju se može računati, vjerujemo da će tako biti i u budućnosti, rekao je Banožić.

Što se tiče drona koji je prije devet mjeseci pao u Zagrebu, ministar je istaknuo kako se razmjenjuju podaci nekoliko država koje provode istrage. 

- Istraga se provodi kroz nekoliko zemalja koje imaju određena saznanja, radi se na prikupljanju. Blizu smo toga da nađemo područje s kojeg je poletio, a time i njegovu namjeru. Radimo na razmjeni podataka. Nekoliko zemalja članica radi na tome - navodi Banožić te ističe važnost zadržavanja informacija u obavještajnim zajednicama.

Pokretanje videa...

Stigao Black Hawk 00:25

MORH je proveo postupk javne nabave i u srpnju potpisao ugovor vrijedan 17,7 milijuna kuna za izgradnju parkirnog hangara koji će graditi tvrtka Graditelj svratišta.

- Imamo u planu nabaviti još dodatnu opremu za helikoptere. A plan o nabavci još osam ovakvih helikoptera planiramo realizirati roku dok nam ne isteknu materijalni resursi - dodao je Banožić. 

U Hrvatsku stigla još dva američka helikoptera UH-60M Black Hawk

Krajem listopada donijeli su i odluku o gradnji velikog radioničkog hangara koji će graditi ista tvrtka, a projekt je vrijedan 69,9 milijuna kuna. Taj je ugovor u fazi pripreme za potpisivanje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)