Obavijesti

News

Komentari 253

Klisović izabran za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine: Svi igramo za isti tim, bolji život

Klisović izabran za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine: Svi igramo za isti tim, bolji život

Gradski zastupnici su izabrali i četvero potpredsjednika Skupštine - Ivanu Kekin i Teodora Celakoskog iz redova većine te iz redova oporbe HDZ-ovog Mislava Hermana i Igora Peternela iz Domovinskog pokreta

VIDEO

Gradska skupština Grada Zagreba u 10 sati je počela s konstituirajućom sjednicom u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. 

PRATITE SJEDNICU UŽIVO: 

Na početku sjednice je utvrđena prisutnost 44 gradskih zastupnika od 47, što je dovoljno za konstituiranje Skupštine. Odmah su izabrali predsjednika i članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koje je održalo i prvu sjednicu. Na čelo Povjerenstva izabran je Igor Peternel iz Domovinskog pokreta, a za članove Višnja Fortuna, Marin Živković, Ana Profeta i Ivan Račan.

Peternel je izvijestio koji zastupnici su stavili mandat u mirovanje, a koji ih mijenjaju. Obzirom da su Tomašević gradonačelnik, a Danijela Dolenec i Luka Korlaet njegovi zamjenici, njih će u Skupštini mijenjati Marija Krnić, Ana Profeta i Marin Živković. Umjesto Urše Raukar, koja ulazi u Sabor umjesto Tomaševića, u Skupštinu ulazi Goran Bosanac, a kao zamjena Mirjane Rimarić ulazi Branko Ančić.

Ivica Lovrić iz stranke pokojnog gradonačelnika Milana Bandića neće u Skupštinu pa će ga mijenjati Marijan Tomurad. Iz Domovinskog pokreta također neće aktivirati mandat Zlatko Hasanbegović, koji ostaje u Saboru, stoga kao njegova zamjena ulazi Ana Lederer. Umjesto Stjepe Bartulice, koji također ostaje u Saboru, ulazi Igor Peternel. Iz HDZ-a umjesto Frane Barbarića ulazi Vladimir Ivić.

Potvrđen SDP-ov Joško Klisović za predsjednika Skupštine

Do izbora predsjednika Skupštine, konstituirajućom sjednicom je predsjedala Rada Borić. A nakon što je svakog pojedinačnog zastupnika prozvala, a oni prisegnuli na ovu dužnost, izabrali su i predsjednika. 

Pa su tako sa 43 glasa za i tri protiv potvrdili SDP-ovog Joška Klisovića, koji je odmah zasjeo u predsjedavajuću fotelju. Ovim činom je Skupština konstituirana, a sjednica je nastavljena himnom i odavanjem počasti braniteljima i preminulima od Covida. 

- Želim vam svima zaželjeti dobrodošlicu - poručio je Klisović po preuzimanju dužnosti i zahvalio svima koji su glasali za njega. 

- Hvala vam na povjerenju i potpori. Skupštinu ću voditi na konstruktivan i uključiv način uz puno poštivanje naših političkih različitosti i mišljenja. Svi mi igramo u istom timu, timu Gradske skupštine, gdje su nas izabrali naši građani, kako bismo za njih ostvarili rezultat koji priželjkuju, a to je bolji život. Stoga je naš posao donositi odluke kojima ćemo unaprijediti život naših sugrađana i pokazati da nam je javni interes ispred privatnog - istaknuo je.

- Grad može bolje, u njemu se može kvalitetnije živjeti, a njime se može efikasnije i poštenije upravljati. Vjerujem da dijelimo zajedničku viziju grada kao moderne, prepoznatljive europske metropole, koji je poželjan za život, koji je tehnološki napredan i gospodarski uspješan, koji je ekološki održiv, društveno poticajan, sportski aktivan, zdravstveno siguran, politički tolerantan i otvoren...- dodao je. 

Izabrani i potpredsjednici Skupštine

Potom su izglasali i četvero potpredsjednika Skupštine - Ivanu Kekin i Teodora Celakoskog iz redova većine, odnosno iz platforme Možemo i njihovih partnera te iz redova oporbe HDZ-ovog Mislava Hermana, koji je obnašao funkciju predsjednika u prošlom sazivu i Igora Peternela iz Domovinskog pokreta.

Kekin je potvrđena sa 44 glasa za i tri protiv, Celakoski sa 43 glasa za i tri protiv, Herman također sa 43 glasa, ali bez ijednog glasa protiv, a Peternel sa 44 glasa za i, također, bez ijednog glasa protiv.

Prije sjednice obratili se Klisović i Tomašević 

Prije sjednice je Klisović komentirao činjenicu da su već na početku mandata nastali problemi zbog imenovanja u Zagrebačkom holdingu istaknuvši kako to nisu problemi.

- Tu se radi o dva zakona koji imaju koliziju određenih odredbi koje reguliraju isto pitanje, imenovanje predsjednika i članova Uprave u trgovačkim društvima, u Zagrebačkom holdingu u ovom slučaju. To se tumačenje mora razjasniti. Pravnici znaju da uvijek kasniji zakon koji regulira istu materiju kao onaj prethodni ima prednost i ne mislim da je gradonačelnik pravno pogriješio - rekao je dodavši kako ne smatra da je Tomašević prekršio predizborno obećanje o imenovanju ljudi na javnim natječajima, kao niti da je trebao ipak pričekati konstituirajuću sjednicu Gradske skupštine prije imenovanja u Zagrebačkom holdingu, kako bi zadovoljio formu. 

- Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi daje takvu ovlast gradonačelniku, a onda je njegova procjena, ocjena i odluka kako će dalje postupiti. I to je on napravio - poručio je.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Uoči početka sjednice Tomislav Tomašević je poručio kako ne očekuje kritike skupštinske oporbe zbog njegovog imenovanja Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga. Ponovio je da je imenovanje predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Nikole Vukovića i člana Uprave Ante Samodola, bez javnog natječaja, bilo hitno nužno djelovanje, a da je Vuković, koji je već bio u Holdingu, iz njega  morao otići jer je kritizirao model upravljanja. 

- Odluka o imenovanju je pravno valjana i upisana u registar Trgovačkog suda. Vodili smo se time da  imenujemo za predsjednika uprave nekoga tko dobro zna sustav, tko je radio u Holdingu, tko je kritizirao sadašnji model upravljanja pa je zato morao otići iz Holdinga, no imajte na umu da ćemo većinu članova uprave imenovati na javnom natječaju vrlo brzo - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO: Tomašević uoči sjednice 

Što se tiče poništavanja natječaja za automobile, Tomašević je poručio kako se traže prijelazna rješenja kako ne bi ostali bez ikakvih automobila te da će uskoro dati više informacija o tome. 

HDZ-ov Davor Filipović, koji je bio i kandidat za gradonačelnika, uoči sjednice je istaknuo da od ovog saziva očekuje korektnu suradnju naglasivši kako će HDZ, koji je sada u oporbi, sve ono što bude dobro za Grad i sugrađane podržavati, a kritizirati i upozoravati na sve što je loše.

'Tomašević je prekršio obećanje imenovanjima u Holdingu'
'Tomašević je prekršio obećanje imenovanjima u Holdingu'

- Standard je demokratski 100 dana pustiti ekipi koja je preuzela odgovornost za upravljanje našim Gradom, zapravo dati im 100 dana mira. Međutim, također je demokratski standard upozoriti ako dođe do ozbiljnih propusta poput kršenja zakona, a to se nažalost dogodilo u prvom potezu gospodina Tomaševića jer je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa - poručio je istaknuvši, za razliku od Klisovića, kako je Gradska skupština morala predložiti kandidate za Upravu i Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga. 

- Mi smo to morali predložiti Skupštini Zagrebačkog holdinga, a to se nažalost nije dogodilo. Prema tome, sve sam mogao očekivati od gospodina Tomaševića na početku mandata, ali kršenje Zakona nisam - istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 253
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa