News

Komentari 249

VIDEO Prosvjednici pred sudom: Francišković ide u zatvor mjesec dana, Kovačević ide na slobodu

VIDEO Prosvjednici pred sudom: Francišković ide u zatvor mjesec dana, Kovačević ide na slobodu

Pred vratima Istražnog odjela u Petrinjskoj ulici nalazi se nekoliko pripadnika interventne policije u punoj spremi, vjerojatno kako bi spriječili da dođe do mogućih incidenata

Oko 19 sati par desetaka prosvjednika koji su danas popodne u Zagrebu opet prosvjedovali protiv mjera i covid potvrda okupilo se ispred ulaza u istražni odjel zagrebačkog Županijskog suda kako bi pružilo podršku Marku Franciškoviću i Natku Kovačeviću, osumnjičenima da su javno pozivali na terorizam.

POGLEDAJTE VIDEO Prosvjednici pred sudom

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda u subotu navečer odredila je istražni zatvor Marku Franciškoviću osumnjičenom za javno poticanje na terorizam, dok je suokrivljenik Natko Kovačević pušten da se brani sa slobode, uz mjere opreza.

Državno odvjetništvo ranije je za ovu dvojicu zatražilo istražni zatvor nakon što je protiv njih pokrenulo istragu zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid potvrda.

Franciškoviću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, dok će se Kovačević, koji je pušten na slobodu, morati svaki tjedan javljati u policijsku postaju.

Franciškovićev odvjetnik medijima je kazao da "njegov branjenik nikoga nije poticao na naslije i da je postupao miroljubivo".

Tužiteljstvo sumnja da su Francišković i Kovačević "postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

Sumnjaju da su okrivljenici tijekom studenog 2021., kako bi realizirali "protupravno djelovanje", istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima radi suzbijanja pandemije covida-19 te objavljivali snimke tih i drugih istupa.

Također, Tužiteljstvo sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.

Pred vratima Istražnog odjela u Petrinjskoj ulici nalazi se nekoliko pripadnika interventne policije u punoj spremi, vjerojatno kako bi spriječili da dođe do mogućih incidenata. Prosvjednici uzvikuju ime Marka Franciškovića i glasno skandiraju.

Podsjetimo, antivakserski prosvjedi u subotu poslije podne nastavljeni su na zagrebačkom Trgu Francuske Republike.

Okupilo se između 200 i 300 ljudi, a govornici putem megafona uzvikuju imena osumnjičenih zbog poticanja na terorizam. Čitav skup nadgleda policija, a sve se snima.

Osim uobičajenih poruka protiv cijepljenja protiv koronavirusa i COVID potvrda, organizatori su pozvali na rušenje Vlade, poručivši premijeru Andreju Plenkoviću da će Vlada RH pasti, javlja dnevnik.hr.

Za 18. prosinca prosvjednici su najavili da će "rušiti Vladu".

Najčitaniji članci