Obavijesti

News

Komentari 45

Vidjela majku i ujaka kako vode ljubav pa ju ubili i zamrznuli?

Vidjela majku i ujaka kako vode ljubav pa ju ubili i zamrznuli?
1

PORTUGAL: Ujak je dodao i kako je, nedugo nakon što je u njega spremio dijelove tijela curice, zamrzivač utovario u auto, odvezao do Španjolske i spalio ga. Seksualno zlostavljanje je opovrgnuo

VIDEO

Portugalka Leonor Cipriano u veljači ove godine izašla je iz zatvora nakon što je odslužila većinu svoje kazne. Mjesec dana kasnije, točnije 11. ožujka, zatvor je napustio i njen brat Joao Cipriano. I on je odslužio većinu kazne.

Oboje su, 2004. godine, osuđeni zbog ubojstva Joane Isabel Cipriano, Lenorine kćeri i Joaove nećakinje. 

Joana, kojoj je tada bilo osam godina, nestala je 12. rujna 2004. u portugalskom mjestu Figueira. Susjedi su je posljednji put vidjeli kad se, u večeri nestanka, vraćala iz trgovine u koju ju je majka poslala po mlijeko i konzervu tune. 

'Nisam joj naudio, samo sam je ubio'

Nakon mjesec dana potrage, majka curice i njen ujak policiji su priznali da su ubili Joanu jer ih je vidjela kako vode ljubav jedno s drugim. Prema njihovim riječima, djevojčica je doživjela šok pa ju je, kako nikome ne bi ispričala što je vidjela, ujak ubio, raskomadao i dijelove njenog tijela stavio u zamrzivač. Leonor mu je u tome, kako navodi policija, pomagala. 

Ujak je dodao i kako je, nedugo nakon što je u njega spremio dijelove tijela curice, zamrzivač utovario u auto, odvezao do Španjolske i spalio ga. Na upit je li seksualno zlostavljao Joanu, odgovorio je:

- Nisam joj naudio, samo sam ju ubio.

Majka ekspresno povukla priznanje

No, samo dan nakon što ga je potpisala, Joanina majka svoje priznanje je povukla pod objašnjenjem da ju je policija tukla tijekom 48-satnog ispitivanja i natjerala da prizna zločin. Leonora je imala modrice po licu, a službena verzija policije bila je da se bacila niz stepenice želeći počiniti samoubojstvo.  

Troje policajaca - Leonel Marques, Paulo Pereira Cristóvão i Paulo Marques Bom kažnjeni su zbog mučenja i neprimjerenog postupanja. Njihovog šefa Goncala Amarala, koji je kasnije vodio istragu nestanka Maddeleine McCann, kaznili su 18-mjesečnom suspenzijom jer je štitio policajce i krivotvorio dokumente o ispitivanju Leonore. 

Amaral je kasnije tvrdio i kako nitko nikad nije dokazao da su fotografije pretučene Leonore prave, a ne fotomontaža. I 15 godina nakon slučaja stoji kod onoga što je policija objavila 2004. 

'Nije mogla stati u taj zamrzivač'

Javnost je u vrijeme nestanka Joane počela sumnjati u cijelu priču pogotovo u to da je majka ubila vlastitu kćer. Istraživački novinar Jorge Almeida tvrdi da su dokazi protiv Leonor i Joaoa klimavi. Ujak je tijekom ispitivanja davao kontradiktorne izjave što se vidi na videu koji je novinar pogledao.

- Odlučili smo unajmiti zamrzivač kakav je imala Joanina majka. Zaključili smo kako su u njemu ladice u koje teško mogu stati dijelovi ljudskog tijela. Ta priča je gotovo nevjerojatna, kaže Almeida.

Navodno su ljudski tragovi pronađeni i u svinjcu pokraj kuće u kojoj je djevojčica živjela s majkom i ujakom, ali nije se nikako moglo utvrditi je li to uistinu Joana. Tijelo djevojčice nikad nije pronađeno, a ove godine, nakon izlaska iz zatvora, i majka i ujak opovrgnuli su da imaju bilo kakve veze s ubojstvom.

- Osudili su me bez dokaza. Nisam ubila svoju kćer. Sad ću se usredotočiti na pronalaženje moje otete kćeri. Tko god da ju je oteo, molim, neka mi ju vrati, rekla je Leonor.

Slično je govorio i njen brat Joao:

- Nisam počinio nikakav zločin. Djevojčicu nisam niti taknuo. 

Što je zajedničko Maddie i Joani?

I dok službeni izvještaj policija i dalje krivi majku i ujaka, slučaj nestanka male Joane često se uspoređuje s nestankom Madeleine McCann. Joana je živjela u mjestu tek desetak kilometara udaljenom od Praia da Luza, turističkog naselja u kojem je 2007. nestala Maddie. U oba slučaja portugalska policija sumnjala je da su djecu ubili roditelji. 

Je li djevojčice otela ista banda i dalje ostaje pitanje. Stručnjak za zaštitu djece Mark Williams-Thomas vjeruje kako su slučajevi povezani jer su se nestanci dogodili na istom području i to u Portugalu, zemlji u kojoj je otmica vrlo malo.

Policija je i u slučaju McCann sumnjala na roditelje, ali nisu ništa uspjeli dokazati. Od Joanine majke i ujaka dobili su priznanje na temelju kojeg su ih osudili. Tri godine nakon presude, bivši Leonorim suprug rekao je:

- Jedina razlika između našeg slučaja i slučaja McCann je ta što mi nemamo novac koji imaju McCannovi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava