Obavijesti

News

Komentari 19

Vijeće FFZG-a opet upozorava: 'Kriza upravljanja još traje...'

Vijeće FFZG-a opet upozorava: 'Kriza upravljanja još traje...'
1

Inicijativa članova Vijeća Filozofskog fakulteta upozorila je da, unatoč razrješenju Vlatka Previšića s mjesta dekana, kriza upravljanja na tom fakulteta traje i dalje

VIDEO

Inicijativa članova Vijeća Filozofskog fakulteta upozorila je u četvrtak da, unatoč nedavnom razrješenju Vlatka Previšića s mjesta dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kriza upravljanja na tom fakulteta traje i dalje.

"Nove odluke koje nemaju nikakva utemeljenja u zakonskim aktima Sveučilišta ponovno donosi onaj koji bi prije svih trebao voditi računa o statutarnosti i legalnosti funkcioniranja Sveučilišta, rektor Damir Boras", stoji u priopćenju inicijative.

"Naime, rektor i Senat u Odluci o imenovanju v.d. dekana i v.d. prodekana od 3. listopada ove godine pozivaju na članke Statuta u kojima nema ni spomena o imenovanju v.d. prodekana", dodaje se.

Podsjećaju na primjer koji je, za razliku od ovog, izveden u skladu sa Statutom, iz vremena kada je Boras stupio na svoju sadašnju dužnost. Tada dekan na Filozofskom fakultetu nije izabran u propisanim rokovima, pa se na izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća, na prijedlog tadašnjeg v.d. dekana Marka Jurčića, glasalo o povjerenju v.d. prodekana koji su bili predloženi upravo na toj sjednici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan od izglasanih bio je i Željko Holjevac, sadašnji v.d. dekana pa bi, ističu, bilo logično očekivati da se Boras "sjeća i tog postupka i odredbe Statuta FF-a koji u članku 31 st. 2 jasno navodi da prodekane bira i razrješuje Fakultetsko vijeće".

"Rektor na najgrublji mogući način krši odredbe sveučilišnog i fakultetskog statuta te dosad uobičajenu praksu", zaključili su, dodavši kako vršitelje dužnosti prodekana Fakultetu ne smiju nametati Senat ni rektor, već ih jedino v.d. dekana smije predložiti Fakultetskom vijeću, koje ih potvrđuje ili ne.

Ocijenili su da je jedina svrha nepoštivanja zakonskih odredbi i dosadašnje prakse "pokušaj rektora Borasa da krizu upravljanja na FF-u riješi arogantnim i nelegalnim zaobilaženjem Fakultetskog vijeća, tako da bi FF-om mogao po svojoj volji upravljati izravno iz rektorata".

Podsjećaju da se slično ponašao i bivši dekan - kada mu rezultati izjašnjavanja Vijeća nisu odgovarali, on je, uz asistenciju Senata i rektora te uz zloupotrebu procedura, odlučio izbaciti studente iz rada Vijeća.

"Dekan nije preživio krizu upravljanja, ali ostale su dvojbene i nezakonite odluke, a drugi motiv još uvijek postoji: da bi rektor Boras dobio drugi mandat, on ove akademske godine mora ući u produženje radnog odnosa nakon 65. godine", ističe se.

Inicijativa smatra kako rektor, nakon odbacivanja pokušaja sklapanja ugovora između FF-a i KBF-a kao pokušaja kojim je antagonizirao studente matičnog fakulteta, zna da ne može očekivati podršku predstavnika studenata u produljenju radnog odnosa kao uvjetu za pokušaj osvajanja drugoga rektorskog mandata, pa te studente treba na novim izborima zamijeniti poslušnijima.

"Svjesnim kršenjem zakonskih odredbi, manipulirajući uz to Senatom i uporno dezinformirajući njegove članove, rektor Damir Boras neprestano proizvodi pravni kaos i produbljuje sukobe", ističe se, dodajući da će jedino rješenje donijeti što brži demokratski izbor novoga dekana koji će imati legitimitet i moralni autoritet za upravljanje Fakultetom. 

Stoga Inicijativa traži ispunjenje četiri uvjeta, od čega v.d. dekana traže da ne kompromitira rad Vijeća FF-a i da dosadašnjim studentskim predstavnicima odmah omogući sudjelovanje u radu Vijeća do isteka njihova mandata, da Vijeću FF-a omogući hitno pokretanje procedure izbora novoga dekana kako bi se taj proces okončao unutar zakonski predviđenih tri mjeseca te da se razrješenje i imenovanje v.d. prodekana ne provodi na Senatu, nego na Vijeću FF-a kako to nalažu Statut i dosadašnja praksa.

Od rektora Damira Borasa traže pak da se počne pridržavati odredbi Statuta Sveučilišta i FF-a, da novom odlukom ispravi dosad počinjenu štetu i spriječi buduću do koje može doći nakon provođenja upravnoga nadzora nad Odlukom o raspuštanju SZ-a i potencijalnih tužbi koje mogu biti podnesene zbog brojnih nelegalnih odluka rektora i Senata do kojih je došlo u protekla dva mjeseca. 

"Bilo kakav pokušaj uprave Fakulteta ili rektora da na druge prebace odgovornost za institucionalnu paralizu koja prijeti zbog toga što Vijeće ne obavlja uobičajene poslove, ne treba shvatiti nikako drukčije nego kao demagošku podvalu", zaključili su.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!