Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
411 komentara

Vijećnici promijenili Statut: U Vukovaru se 'ukida' ćirilica?

Mjesto posebnog pijeteta: Izmjenom Statuta stvorit će se preduvjeti da Vlada ukine primjenu ćirilice u Vukovaru iako postoje oni koji i dalje misle da to nije moguće

Goran Ferbežar/Pixsell
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
411 komentara

Nakon što je većinom glasova vijećnika vukovarskog Gradskog vijeća, krajem rujna, prihvaćen prijedlog o pristupanju promjeni Statuta grada Vukovara, na sjednici u ponedjeljak saslušani su svi prijedlozi za njegovu izmjenu. Unatoč opiranju vijećnika SDP-a i SDSS-a, koji su imali svoje prijedloge, HDZ-ovom većinom u Vijeću prihvaćen je njihov prijedlog koji je bio prvi na dnevnom redu. 

Naime, skupina vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. A. Starčević predložila je dvije nove stavke u članku 2. Gradskog statuta. U tim stavkama pisalo bi da se Vukovar proglašava mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata te stavak kojim bi se propisalo kako su u gradu Vukovaru službeni jezik i pismo hrvatski i latinica. Istim prijedlogom tražili su i izmjenu članka 61. Statuta grada kojim se, pozivom na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u cijelosti izuzima primjena odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. 

Glasovanjem većine vijećnika na taj prijedlog nije se više niti raspravljalo o prijedlozima SDSS-a koji je tražio primjenu ćirilice i na natpise ulica i sve druge natpise u gradu, ali ni o prijedlogu gradonačelnika Željka Sabe koji je predlagao kompromisno rješenje – da se pristane na ćirilične natpise na državnim ustanovama, ali da se odustane od ostalih gradskih ćiriličnih natpisa. Izmjenom Statuta grada stvorit će se preduvjeti da Vlada ukine primjenu ćirilice u Vukovaru iako postoje oni koji i dalje misle da to neće biti moguće.

>>> Vukovarski vijećnici mijenjaju Statut grada: Odluka o ćirilici 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message