Obavijesti

News

Komentari 7

Vijetnamce u ratu i ukrajinskog predsjednika trovali dioksinom

Vijetnamce u ratu i ukrajinskog predsjednika trovali dioksinom
5

Opasni dioksin najviše može štetiti nerođenoj djeci i bebama te radnicima koji su izloženi visokoj razini dioksina, poput radnika u spalionici otpada...

VIDEO

Njemačke vlasti blokirale su prodaju mesa i jaja sa oko 4.700 farmi peradi i svinja diljem zemlje nakon što su u hrani za životinje otkrili dioksin, visoko toksičnu kemijsku tvar opasnu po ljudsko zdravlje i okoliš. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije riječ je o organskom spoju iz skupine polikloriranih ugljikovodika, skraćenog naziva TCDD. 

Nastaje prirodnim procesima, no uglavnom je produkt industrijskih procesa poput taljenja, izbjeljivanja ili proizvodnje nekih herbicida i pesticida. Od hrane je najčešće dio mliječnih proizvoda, mesa, ribe i školjki. U ljudskom tijelu zadržavaju se dugo zbog svoje kemijske stabilnosti te se pohranjuju u masnom tkivu. Nakon 7 godina tijelo će izlučiti polovicu dioksina.

Štete reproduktivnom i imunološkom sustavu, stvaraju teškoće u razvoju, poremećuju stvaranje hormona te mogu izazvati i rak. Kratkotrajna izloženost visokoj razini dioksina može poremetiti rad jetre i izazvati klorne akne te tamne mrlje na koži, dok dugotrajnija izloženost ovom otrovu može stvoriti nekoliko vrsta raka. Stručnjaci tvrde da je od njega gori samo nuklearni otpad. 

Najviše može štetiti nerođenoj djeci i bebama te radnicima koji su na poslu izloženi visokoj razini dioksina, poput radnika u spalionici otpada. Po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije najbolja zaštita je smanjenje unosa životinjskih masti i punomasnih mliječnih proizvoda, prenosi BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Proizvodi od jaja nisu opasni po zdravlje'

Iz Europske unije su priopćili da proizvodi od jaja zaraženih dioksinom ne predstavljaju opasnost za ljude. Iako jaja s njemačkih farmi imaju pet puta veću razinu otrova od dozvoljene, čovjek bi trebao pojesti golemu količinu zaražene hrane da bi dioksin u njoj stvorio zdravstvene probleme. Britanska Agencija za standard hrane je priopćila i da su vjerojatne količine zaražene hrane koju će netko pojesti vrlo male jer su se zaražena jaja u proizvodnji konačnog proizvoda miješala  sa nezaraženim jajima, a dodaci ostalih sastojaka i kuhanje, dodatno su razrijedili količinu dioksina, prenosi The Independent.  

Što se piletine i svinjetine tiče, dioksin može naštetiti samo u većim količinama kojima smo duže vrijeme izloženi. zato iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju savjetuju izbjegavanje mesa uvezenog iz Njemačke.

Zbog dioksina ostavke davali ministri

Prije sedam godina ista stvar se dogodila i u Nizozemskoj. Stočna hrana s dioksinom izvezena je u Njemačku i Belgiju. Njome su se hranile životinje na 162 farme u Nizozemskoj, osam u Belgiji i tri u Njemačkoj. Sve farme su bile zatvorene dok je trajala istraga, a nizozemsko ministarstvo u konačnici je objavilo da je kontaminirana hrana za goveda, svinje, ovce i koze došla iz nizozemske podružnice kanadskog proizvođača krumpira McCaina. 

Zbog dioksina u piletini i jajima 1999. godine ostavku su dali ministri poljoprivrede i zdravstva Belgije, a čelnici tvornice za recikliranje masti završili su iza rešetaka. Miješali su motorna ulja s mastima koje se inače upotrebljavaju za stočnu hranu. Milijuni pilića su pobijeni, a Europska komisija je zbog panike u javnosti zabranila prodaju belgijske govedine, svinjetine i mliječnih proizvoda u ostale zemlje EU.

Trovali predsjednika i Vijetnamce

Dioksinom je za vrijeme predsjedničke kampanje trovan bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko. On je u rujnu 2004. završio u bolnici zbog neobjašnjive zaraze. Ruski stručnjaci su na osnovu klornih akni na Juščenkovu licu zaključili da je trovan dioksinom. Juščenko je tada izgubio izbore od Viktora Janukoviča koji je imao podršku tadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina, no Narančastom revolucijom oporba je poništila rezultate izbora i na vlast postavila Juščenka. Kasnije je Juščenko optužio Rusiju da ga je pokušala smaknuti, no ovi su to zanijekali, prenose Ria Novosti.

SAD su od 1962. do 1971. godine dioksinom trovale Vijetnam. Narančasti agens, kemijski herbicid koji su raspršivali nad Vijetnamom sadržavao je dioksin, a 30 godina nakon rata, najmlađi naraštaji Vijetnamaca još uvijek obolijevaju od raka, prenosi Salem news.

Znali za zaraženu hranu i šutjeli

Iz Europske unije su izvijestili da je dioksin najvjerojatnije u prehrambeni lanac ušao nakon što su masne kiseline iz biodizela, namijenjene industrijskim procesima, miješane sa stočnom hranom. Takva zagađena hrana poslana je na farme gdje je davana svinjama i kokošima čije meso i jaja zbog toga sadrže razinu dioksina znatno veću od dozvoljene po europskim zakonima. Tone mesa i jaja izvezene su u Nizozemsku i Veliku Britaniju, prenosi BBC.

Prva prijava o zaraženoj stočnoj hrani Europskoj uniji je stigla 27. prosinca iako ministarstvo poljoprivrede u njemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein kaže da je kompanija Harles und Jentzsch još od ožujka prošle godine znala za zaraženu hranu. Izmjerili su tada dvostruko veću koncentraciju otrova od dopuštene no nisu obavijestili vlasti. Protiv njene uprave navodno pripremaju kaznene prijave, dok se direktor Siegfried Sievert bezuspješno brani 'naivnošću'. Kaže kako su mislili da je smjesa masnih kiselina iz biodizela namijenjena proizvodnji stočne hrane. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje