'Vikala je: Poklat ćemo vas sve, teći će krv, ubij ih i kolji Đemo' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 18

'Vikala je: Poklat ćemo vas sve, teći će krv, ubij ih i kolji Đemo'

'Vikala je: Poklat ćemo vas sve, teći će krv, ubij ih i kolji Đemo'
2

Džemal Merdanović (73) lani je u Rijeci ubio Milku Grivičić (55). Njezin sin je na suđenju kazao da mu je majka, koju je molio da se makne od nasilnih susjeda, rekla " nikada im nisam uputila ružnu riječ".

VIDEO

Iako mi je baka 2008. dala stan da u njemu živim sa svojom tadašnjom curom, a današnjom suprugom, tu torturu, svakodnevne prijetnje smrću, likvidacijama, vrijeđanja, nisam mogao trpjeti. Svaki dan dolazio bih kući s grčem u želucu i 2011. sam odselio. To jednostavno nije bilo mjesto za život i osnivanje obitelji, svjedočio je pokojničin sin Ivica Grivičić u nastavku suđenja Džemalu Merdanoviću (73) na riječkom Županijskom sudu.

- Otkad sam odselio moj šestogodišnji sin nikada nije bio kod bake jer ga nisam htio izlagati opasnosti, a i njoj sam rekao da ću doći po nju da se viđamo na nekom drugom mjestu. Od tada sam tamo bio samo par puta i to kad mi je djed umro i kad mi je majka ubijena. Ona se jako bojala Merdanovića i stalno sam joj govorio da se makne od tog zla, no ona je stalno isticala - ali sine, ja tim ljudima nikad nisam uputila ružnu riječ. S tim ljudima se jednostavno nije moglo sporazumjeti, oni nisu poštivali ni nas k'o ljude, ni zakon, ni sudske odluke. I na kraju su se obistinile prijetnje, koje su nam svakodnevno upućivali, i meni je žao što danas sjedim u ovoj sudnici i istoj sobi sa ubojicom moje majke. Mi smo od monstruoznog ubojstva trajno oštećeni, kao obitelj ne možemo doći k sebi, nismo više isti, ne daj Bože nikome - rekao je Grivičić.

Merdanović je optužen da je nožem, prošlog ljeta na Zametu u Rijeci, ubio Milku Grivičić (55). Sudi se i Džemalovoj supruzi Slavici Merdanović (62), koja je pak optužena za "sprječavanje dokazivanja", tj. makinaciju oko nadzorne kamere i uređaja za snimanje na njihovom posjedu.

- Ona je bila ta koja je najviše prijetila. Svakodnevno bi tijekom dana iz kuće i sa balkona vikala - "poklat ćemo vas sve, teći će krv u potocima, dođi Đemo dovedi ljude, ubij ih i kolji Džemale sve, od najmanjeg do najvećeg". Kada bi se Džemal vratio s posla ta dernjava bi se nekako smirila, a njegove prijetnje više bi bile oko prilaznog puta - istakao je na suđenju žrtvin sin Ivica. Podsjetimo, ubojstvo Milke Grivičić tragična je kulminacija poremećenih međususjedskih odnosa te dugogodišnjeg spora prvih susjeda oko prilaznog puta, jedinog kojim se može doći do povezanih kuća obitelji ubojice i žrtve. 

Zaklao je susjedu zbog međe: 'Žao mi je, imao sam sinkopu'
Zaklao je susjedu zbog međe: 'Žao mi je, imao sam sinkopu'

Milka Grivičić je izbodena nožem pred kućom u kojoj je živjela njena majka, na prilaznom putu koji vodi i do ulaznog praga kuće Merdanovića. Umirovljeni varilac, rodom iz Bosanske Gradiške, zvani Džemo, tereti se da je nesretnu ženu sačekao dok je prolazila uskim puteljkom idući prema do kuće svoje majke, koju je svakodnevno posjećivala noseći joj hranu i lijekove. Dok je hodala stazom – oko čijeg vlasništva su dvije obitelji vodile dugogodišnji spor i na sudu – napao ju je nožem dužine 32 cm zadavši joj višestruke ozljede na gornjem dijelu tijela, od kojih je nesretnica ubrzo preminula na licu mjesta.Džemalova supruga Slavica optužena je da je nakon ubojstva isključila i u košaru s prljavim rubljem sakrila kameru video-nadzora, svjesna da bi ona mogla poslužiti kao dokaz ubojstva. 

Merdanovići su i prije ubojstva upućivali prijetnje pokojnoj Milki Grivičić i njenoj majci Anki Jakovljević, tako da je protiv oboje već podignuto više optužnica zbog tog kaznenog djela (trenutno je protiv njih u tijeku šest sudskih postupaka). Slavica Merdanović je godinu prije ubojstva čak bila pritvorena pod sumnjom da je prijetila majci pokojne žrtve da će je ubiti krenuvši na nju krampom. Za istaknuti je i njena prijetnja eksplozijom plina, držeći u ruci upaljač, kada je stigao sudski izvršitelj kako bi osposobio nesmetan prolaz prilaznim putem na kojem je Merdanović u konačnici zavario kapiju, a izvršitelj, u strahu za svoj život, napustio mjesto neobavljenog posla.

'Njegova supruga trčala je za nama i prijetila da će nas ubiti'
'Njegova supruga trčala je za nama i prijetila da će nas ubiti'

Rješavanju zategnutih susjednih odnosa nije pomogla ni pravomoćna presuda Općinskog suda iz 2013. godine, kojom je u korist žrtvine majke Milke uknjiženo pravo korištenja staze na kojoj se dogodilo ubojstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18

VIDEO

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci
IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci

Brojne kompanije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke prijavljuju tehnološki kvar zbog kojih im ne rade računala, a brojne usluge su im obustavljene

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija
GDJE IM JE PAMET?

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija

Dojavljeno je kako u uvali Trstena muškarac i žena nose periske. Obišli smo područje, ali ih nismo pronašli. Provodi se krim istraživanje i izvidi su u tijeku, kažu u policiji. Periske su zaštićena vrsta
Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
OLUJA U ZAGREBU

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme