Obavijesti

News

Komentari 13

Virenje kroz ključanicu: Što se događa iza vrata Banskih dvora

Virenje kroz ključanicu: Što se događa iza vrata Banskih dvora
1

Nataša Seh prvi put je prošle godine podarila čitateljstvu svoje spoznaje o dvostrukom životu naših političara. Knjiga je u rekordnom roku rasprodana, pa je autorica odlučila nastaviti s prikazom života naše elite

VIDEO

Autorica ovog romana spojila je nekoliko proturječnih ambicija: ona je očito više od svega željela udovoljiti tržištu, takozvanim “niskim strastima” čitatelja, pa je u 'Ispovijesti žene političara 2' ugurala praktički sve sočnije glasine koje se zadnjih godina u bolje obaviještenim društvima vrte o uglednicima iz visokih krugova - političkih, sportskih, crkvenih, nevladinih...

Razotkriveni! Slatke laži, prljavo rublje, hrvatske političare skinuli smo do kraja

Posted by 24sata on Friday, June 9, 2017

Na tu se, intrigantnu koliko i intrigantsku zamisao, nadovezala ambicija da se cijeloj našoj političkoj sceni - toj galeriji hohštaplera, prevaranata i opsjenara kakvih se ne bi posramio ni opus Iljfa i Petrova - da neko teorijsko objašnjenje. Ovo naše rasulo, ova svemirska havarija, nije, naime, samo ludilo: ima tu i sistema. Jer, nije moguće da nam se toliko dugo, u takvom zastrašujućem nizu, na čelnim pozicijama pojavljuju samo bezveznjaci, karijeristi, štreberi, sebičnjaci, koji puta i prave moralne gnjide, i da nigdje, ali baš nigdje, nema čovjeka ili stranke koji će reći: dosta je ove igre, idemo pošteno, po zakonu, za opću korist, za našu stvar.

Ne, svi oni rade samo za svoju stvar, a ako nas pitate što kao društvo mislimo, koja je to stvar, nameće nam se samo jedan odgovor: ona stvar... Mora se priznati da je autorica u ovim zamislima u značajnoj mjeri uspjela. Iako u uvodu piše da “ovo nije roman s ključem već virenje kroz ključanicu”, nije teško povezati konture s nekim dobro poznatim likovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Katkad se učini da su u “Ispovijedima žene političara 2” nabrojeni praktički svi likovi koji su važni u našoj državi i ispisane sve njihove najskrivenije tajne, napisala su 24sata u dnevnom izdanju.

Politika je u velikoj mjeri ritual, rekla je za 24sata Nataša Seh - i važno je da znate što u kojoj prigodi govorite i kako se ponašate. Ako naučite te stvari, sve drugo ide lako. Ako ste bili u partiji, sve vam je jasno, imate iskustvo i kad odete u neku demokršćansku stranku. Važno vam je da pokažete pripadnost grupi i da svakog dana, u svim javnim prigodama, demonstrirate poštivanje njenih normi.

Nataša Seh prvi put je prošle godine podarila čitateljstvu svoje spoznaje o dvostrukom životu naših političara. Knjiga je u rekordnom roku rasprodana, pa je autorica odlučila nastaviti s prikazom života naše elite. HDZ, SDP, HSS, HNS, Miki Bandić 365 puta bolji, Kaptol, Opus Dei, Opuzen Dei, Markov trg, Špičkovina, Zagreb, sve je tu.

- Namjerno nisam prikazivala osobe iza ključa nego sam kompilirala dvije do tri ključne informacije o njima zato što pojedinačne osobe i nisu bitne, mi stalno imamo posla s tipovima, priznaje Seh.

Likovi su joj se nametnuli sami od sebe: ona je očito portretirala “stupove društva”, samo ih je kompilirala od nekoliko stvarnih ličnosti, valjda zbog utuživosti, a i zbog toga što takav postupak daje više dramskih mogućnosti. U “Ispovijedima žene političara 2” mi vidimo agilne borce i borkinje katoličke većine koji su, zapravo, bivši suradnici zloglasne Udbe koje današnje službe drže na “kratkoj uzici” pa ih pomiču po političkom polju prema potrebama trenutka; u knjizi se opisuju malverzacije sa zemljištem u poznatom gradu, a u dvostrukoj igri oko naizgled bezvezne šikare sukobljavaju se interesi naizgled heterogenih političkih grupacija...

U hrvatskoj politici danas više nema idealizma. Idealizam je bio opasan, osobito ako je prelazio u fanatizam. Komunistički ili nacionalistički idealisti bili su često opasni, formula je poznata - Đido i Dido. No nekoć je još bilo i poštenja. Danas više nema ničega, samo goli interes. Ovdje imamo posla s “krajem povijesti” o kojemu je govorio filozof Fukuyama, ali taj je kraj povijesti, kod nas, kao i sve ostalo, provincijalan.

Evo što piše filozof Fukuyama: “Kraj historije bit će veoma tužno vrijeme. Borba za uvažavanje, spremnost da se riskira vlastiti život u ime apstraktnih ciljeva, planetarna ideološka borba koja traži odvažnost, hrabrost, maštovitost, idealizam – sve će to biti zamijenjeno ekonomskom kalkulacijom, beskrajnim rješavanjem tehničkih problema, ekoloških pitanja i zadovoljavanjem sofisticiranih potrošačkih zahtjeva”.

I tu je sve rečeno. Samo našu priču treba malo prizemljiti, u njoj je više potrošačkih zahtjeva nego sofisticiranosti. Kao u onoj poznatoj “U se, na se i poda se”.

Knjiga je u prodaji na svim kioscima po cijeni od 39,90 kn

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag