Obavijesti

News

Komentari 38

Više ih je nego Čeha: Plivaju, skaču, igraju se s turistima...

Više ih je nego Čeha: Plivaju, skaču, igraju se s turistima...
6

U akvatoriju oko Lošinja ima više od 70 dupina. Dobri dupini su divlje životinje i tako se treba odnositi prema njima. Postoji mogućnost da se dupin okrene prema čovjeku, gurne ga i pritisne. Ima više od 200 kila

VIDEO

Istraživačima Instituta Plavi svijet prošli tjedan bio je itekako uzbudljiv. Osim već slavnog samotnjaka Bobija koji obitava u Karinskome moru i igra se s kupačima, u akvatoriju oko otoka Lošinja opazili su više od 70 dupina.

No dobri dupini obitavaju u cijelom Jadranu. Najčešće u plićem dijelu, do 100-tinjak metara dubine. Istraživači Plavog svijeta bili su jako sretni kad su vidjeli mladunčad kako pliva uz svoje mame. Dok su plovili morem, zaigrani dupini su im se približili te su plivali uz njih u pramčanom valu. Mladi dupini su se igrali, a mame su tražile hranu. Uživajući u svojoj igri, dupini su ih počastili i svojim veličanstvenim skokovima. No iz Instituta upozoravaju kako su dobri dupini divlje životinje i da s njima treba biti oprezan. Druženje s Bobijem koji godinama prilazi kupačima i igra se s njima opasno je i nije normalno.

- Dupin Bobi nije uobičajeni dupin. Većina dupina u Jadranskome moru drži se u skupinama, a on je sam. Njegovo ponašanje nije uobičajeno i lako je moguće da postane agresivan. Pitanje je vremena - kaže nam Jure Miočić Stošić, istraživač iz Plavog svijeta. Napominje kako prisutnost brojnih kupača oko dupina može izazvati stres životinji.

- Bobi je prošao kroz sve faze, od prilaženja mjestima, pa brodovima, a zatim i ljudima. Ostaje samo zadnja faza u kojoj on postaje agresivan. Kupači se ne bi trebali igrati s njim jer povlačenje ili pljuskanje po površini može preokrenuti Bobija u nekom trenutku, a to bi moglo biti kobno. Mi upozoravamo svake godine, no ljudi nisu svjesni opasnosti te ga i dalje natežu i plivaju s njim. A treba znati i da su dupini zaštićene životinje - upozorava Miočić Stošić.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović