Obavijesti

News

Komentari 18

'Više je posvojitelja nego djece koja su spremna za posvajanje'

'Više je posvojitelja nego djece koja su spremna za posvajanje'
1

Djeca ne smiju biti predugo u ustanovama i u tom pravcu djelujemo prema svima koji su za to odgovorni, kojima je to posao i u čijoj je to nadležnosti, poručila je ministrica

VIDEO

 U povodu blagdana Svetog Nikole, 6. prosinca ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić posjetila je u srijedu Katolički privatni Dječji vrtić Blažena Hozana i donijela darove koje s Ministarstvom sufinancira Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) i Europskog socijalnog fonda (ESF), a prilikom posjeta je najavila da će se nedostatak vrtića rješavati prenamjenom prostora i većim brojem zaposlenih.

Taj vrtić u zagrebačkoj Općini Trnje provodi 10-satni program njege, odgoja, naobrazbe, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece od navršene prve godine života do polaska u osnovnu školu.  

Ministrica Murganić je rekla kako Ministarstvo razmišlja o tome da nedostatak vrtića rješava prenamjenom nekih postojećih prostora u suradnji s drugim resorima i jedinicama lokalne i područne samouprave.

"Mislimo da je ovaj vrtić upravom primjer toga, jer djeci kvalitetu u vrtiću pružaju tete, dobri odgojni i obrazovni programi," rekla je.

Prenamjena prostora i povećanje broja zaposlenih u vrtićima jedna od mjera financijski predviđenih proračunu radi usklađivanja radnog vremena roditelja i vrtića, rekla je ministrica. Predviđeno je 300 milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda, kazala je i poručila kako je to danas, na Svetog Nikolu, "najava jednog dobrog poklona".

Provedbu očekuje slijedeće godine. Projekti vezani uz taj fond su pripremljeni i  u uznapredovaloj su fazi, a što se tiče natječaja za prenamjenu prostora u općinama i gradovima koji nemaju dovoljno vrtića, razrađujemo način, uvjete i kriterije natječaja, rekla je Murganić.

Ravnateljica vrtića sestra Antonija Matić Sveti je rekla kako je Sveti Nikola poseban blagdan za djecu te kako će poklone Ministarstva usmjeriti obiteljima slabijeg imovinskog stanja. Djeca su dobila slikovnice, slatkiše i didaktičke igre.

"Privatni katolički vrtić nalazi se u sklopu samostana Blažene Hozane, imamo upisano oko 140 djece koja su raspoređena u dvije jaslićke skupine i četiri vrtićke. Nije namjenski građen, ali je preuređen za tu namjenu," pojasnila je ravnateljica i dodala kako djeluje od 1972., a kao javna ustanova od 1998., kada su registrirani i ostali katolički vrtići u Zagreb.

Murganić: Propisi omogućavaju posvojenje

Ministrica Murganić je na pitanje novinara kako komentira tekst u današnjem Jutarnjem listu da je iz Doma za djecu u Nazorovoj ulici u ovoj godini posvojeno samo jedno dijete, rekla da ima "puno više posvojitelja nego pripremljene djece za posvajanje" i da je težnja i politika Ministarstva da se ide brže i učinkovitije na posvajanje djece.

"Djeca ne smiju biti predugo u ustanovama i u tom pravcu djelujemo prema svima koji su za to odgovorni, kojima je to posao i u čijoj je to nadležnosti, a među ostalima i Centri za socijalnu skrb. Mislim da nema nekakvih drugih razloga i postojeći propisi to (posvojenje) omogućavaju," rekla je Murganić.

Novinare je zanimao i njezin komentar na tekst Večernjeg lista "Vlada odustala od Stierova pokusa s ljudskim pravima", u kojemu se navodi da su Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije vraćeni dijelovi vezani uz diskriminaciju po rodnoj osnovi, odnosno o pravima LGBT i transrodnih osoba, zatim dijelovi o reproduktivnim pravima, građanskom odgoju i sl., što je bilo povučeno na inzistiranje bivšeg ministra vanjskih poslova Davora Stiera.

Ministrica Murganić je odgovorila kako su 22. rujna na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji na Vladi usvojili Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja u kojoj su točno navedena područja mjere i aktivnosti koje se odnose na sve resore i na jedinice lokalne i područne samouprave.

"Svoje obaveze provodimo i provodit ćemo ih, Strategija je usvojena i ona je obaveza za sva ministarstva. Kad se radi o nasilju treba štiti sve osobe koje u u bilo kakvom riziku od bilo kojeg oblika nasilja," poručila je ministrica Murganić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa