Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
43 komentara

Više od 20.000 Šveđana na prosvjedu protiv terorizma

Švedska policija je objavila da je počinitelj uhićeni Uzbekistanac (39) koji je pokazivao zanimanje za ekstremističke organizacije poput Islamske države, a u Švedskoj mu je bila odbijena dozvola boravka

People gather in Sergels Torg, central Stockholm for a "Lovefest" vigil against terrorism following Friday's terror attack on Drottninggatan
Foto: TT NEWS AGENCY
43 komentara

Više od 20.000 ljudi okupilo se u nedjelju u Stockholmu na prosvjedu protiv terorizma, dva dana nakon napada kamionom u kojem su 4 osobe poginule a 15 ranjeno u švedskoj prijestolnici.

Gradska uprava je priopćila da je više od 20.000 osoba sudjelovalo na skupu.

"Manifestacija ljubavi", inicijativa pokrenuta na Facebooku, održana je blizu dućana u koji se zabio kamion u pješačkoj zoni u petak poslijepodne.

Mikael Berggren (36) stanovnik Stockholma je došao sa svoje dvoje male djece kako bi pokazao da želi i dalje normalno živjeti u uglavnom sigurnom gradu.

"Atentat neće ništa promijeniti", rekao je.

Švedska policija je objavila da je počinitelj uhićeni Uzbekistanac (39) koji je pokazivao zanimanje za ekstremističke organizacije poput Islamske države, a u Švedskoj mu je bila odbijena dozvola boravka.

Švedski premijer Stefan Lofven rekao je u nedjelju da je frustriran činjenicom da ga vlasti nisu prošle godine uspjele deportirati nakon što je informiran da mora napustiti zemlju.

Lofven je rekao novinarima na marginama konferencije njegove socijaldemokratske stranke da bi svaka osoba kojoj se odbije zahtjev za boravišnu dozvolu ili azil morala napustiti Švedsku.

"Moramo poboljšati mogućnosti kojima ćemo to osigurati", rekao je, dodajući da je ključno imati povjerenje u funkcioniranje sustava azila.
Na skupu u Stockholmu, gradonačelnica Karim Wanngard rekla je okupljenima da je "Stockholm naš grad, grad na koji smo ponosni, u kojem volimo živjeti. Strah ne može vladati, terorizam nikada ne može pobijediti".

Socijaldemokratska dužnosnica je podsjetila da se radi o otvorenom gradu u kojem vladaju demokracija i snošljivost.

Organizator skupa Damon Rasti je istaknuo da "neće dozvoliti da ih strah odvrati od cilja da budu najbolja zemlja svijeta".

Od Lunda do Umeae na krajnjem sjeveru predviđeni su prosvjedni skupovi i bdijenja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message