Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Visok i plav: Hitlerov 'idealni njemački vojnik' bio je Židov!

Werner Goldberg bio je Židov kojeg je njemačka propaganda proglasila slikom i prilikom 'idealnog njemačkog vojnika'. Bio je lijep, visok, plavokos i plavook...

wikipedia/screenshot
Foto: wikipedia/screenshot
0 komentara

Werner Goldberg rođen je 1919. u Königsbergu u židovskoj zajednici. Njegov otac oženio je kršćanku, krstio se i postao član luteranske crkve. Ipak on po nacističkoj ideologiji nije bio pravi Nijemac već Mischling odnosno Nijemac djelomičnog židovskog podrijetla.

Početkom 1938. godine Werner je odslužio šest mjeseci u radnoj službi Reicha gdje je nosio svastiku na ruci, a 1. prosinca 1938. pridružio se vojsci. Sudjelovao je čak u invaziji Poljske. Osim njega oko 150.000 muškaraca židovskog podrijetla služilo je vojsci.

Werner je bio vrlo brzo "primijećen" zbog svog izgleda. Visok, stasit i plav bio je sve ono na što je Hitler mislio kada je govorio o superiornoj, arijevskoj rasi. Njegov lik je po nacističkim mjerilima bio toliko savršen da je Werner uskoro osvanuo na naslovnoj strani magazina "Berliner Tageblatt" s naslovom "Idealni njemački vojnik". Fotografiju je novinama prodao službeni vojni fotograf, a uskoro se ista slika počela pojavljivati i na posterima za novačenje dobrovoljaca.

Spasio oca od odlaska u Auschwitz

Ipak, nakon Hitlerovog osvajanja Francuske 1940. godine donesena je odluka da sve osobe židovskog porijekla moraju napustiti vojsku. Zaposlio se u tvornici tekstila gdje je iskoristio svoja poznanstva i počeo izrađivati uniforme za vojsku i administraciju te se obrazovao u poslovnoj administraciji.

Kada mu je Gestapo bolesnog oca krajem 1942. prebacio u bolnicu iz koje su Židove slali u Auschwitz, Werner ga je na Badnjak izbavio iz bolnice imitirajući vojnika dok su čuvari bili pijani.  Uspio ga je sakriti  te je on jedini član njegove židovske strane obitelji koji je preživio rat.

Nakon 1945. godine Werner je mirno živio sa suprugom i troje djece u Berlinu. Tek početkom 21. stoljeća javnost se počela interesirati za njega i to nakon pojavljivanja knjige i dokumentarca "Hitlerovi vojnici Židovi".

Preminuo je u 84. godini života, u Berlinu 2004. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message