News

Komentari 0

Pedofil na folkloru dvije godine silovao curicu (11), visoki sud povisio mu kaznu na 9 godina

Pedofil na folkloru dvije godine silovao curicu (11), visoki sud povisio mu kaznu na 9 godina

Apelacijski sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio prekratku kaznu jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine jedinstvene kazne zatvora

Visoki kazneni sud (VKS) postrožio je s pet i pol na devet godina zatvorsku kaznu voditelju folklorne skupine kojeg je županijski sud u središnjoj Hrvatskoj nepravomoćno osudio za 36 kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina.

Apelacijski sud je priopćio da je, prihvativši žalbu državnog odvjetnika, preinačio odluku prvostupanjskog suda i 48-godišnjem muškarcu izrekao strožu jedinstvenu kaznu zatvora kojom su prihvaćene utvrđene kazne iz prvostupanjske presude za svako pojedino kazneno djelo. VKS je podsjetio da je muškarac osuđen jer je u 35 navrata tijekom gotovo dvije godine izvršio spolni odnošaj te jednom i sa spolnim odnošajem izjednačeno radnju s djevojčicom od 11 godina. Pritom je zlouporabio svoj položaj voditelja folklorne skupine i nakon proba prilazio djevojčici koja je bila polaznica folklora. Spolne odnošaje, kao i izjednačene spolne radnje, počinio je u prostorijama udruge gdje su se održavale probe folklora. Optuženik je u pet navrata djevojčicu doveo i kući i tamo s njom izvršio spolni odnošaj, dodao je VKS. Apelacijski sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio prekratku kaznu jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine jedinstvene kazne zatvora.

Olakotne okolnosti: Otac je i ima četvero djece

VKS je istaknuo da su optuženiku kao olakotne okolnosti pravilno cijenjene prijašnja neosuđivanost, priznanje djela u kojem je izrazio određenu kritičnost i žaljenje te činjenicu da je otac četvero djece od kojih je dvoje maloljetno.

''No, otegotne okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje'', naglasio je VKS precizirajući da je optuženik iskazao dugotrajnost i upornost u činjenju teških kaznenih djela, a koje nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanja jedinstvene kazne.

Sud je naglasio da su kaznena djela započela kada je žrtva bila u dobi od svega 11 godina te kako su radnje kaznenih djela negativno utjecale na cjelokupni razvoj žrtve. Uz to, VKS ističe kako se muškarac dugo bavi folklorom i da je bio voditelj različitih folklornih skupina pa postoji opasnost da bi u obavljanju ove djelatnosti s djecom mogao ponovno počiniti kazneno djelo. Zato mu je izrečena sigurnosna mjera doživotne zabrane obavljanja djelatnosti u kojima dolazi u redovit kontakt s djecom, zaključio je VKS.

Najčitaniji članci