Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Visoki slovenski dužnosnik u SAD-u razgovarao o arbitraži

Središnja pozornost u razgovoru bila je posvećena aktualnim prilikama u Europi i situaciji na zapadnom Balkanu, pri čemu je Logar američkom sugovorniku pojasnio trenutno stanje oko primjene arbitražne presude

Foto: Hajrudin Merdanović/24sata

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Logar u srijedu se u Washingtonu sastao s pomoćnikom američkog državnog tajnika za europske poslove Wessom Mitchellom, pri čemu su se složili da su odnosi dviju država od strateške važnosti za obje strane, a bilo je riječi i o provedbi arbitražne odluke o granici s Hrvatskom, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Središnja pozornost u razgovoru bila je posvećena aktualnim prilikama u Europi i situaciji na zapadnom Balkanu, pri čemu je Logar američkom sugovorniku pojasnio trenutno stanje oko primjene arbitražne presude.

Logar je sugovorniku izrazio važnost poštovanja presude u smislu poštovanja vladavine prava u regiji i EU-u, te mu predstavio u utorak objavljenu strategiju EU-a prema zapadnom Balkanu. Pozvao je američku stranu na aktivnu ulogu i bilateralnu suradnju sa Slovenijom u okviru inicijativa u regiji, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Sjedinjene Države su u niz navrata izrazile stajalište kako je granični spor i arbitraža bilateralno pitanje za koje sporazumno rješenje trebaju pronaći Hrvatska i Slovenija. Slovenija takvim američkim stajalištem nije zadovoljna i inzistira da su to pitanja međunarodnog prava koja obvezuju Hrvatsku na provedbu arbitražne odluke koju ne priznaje i odbacuje svako bilateralno rješavanje spora.

Američki državni tajnik Rex Tillerson u studenom se zauzeo za bilateralno rješenje u odgovoru slovenskom kolegi Karlu Erjavcu na njegovo pismo u kojemu je početkom srpnja naveo da bi SAD trebao biti "na strani međunarodnog prava" u arbitražnom sporu Slovenije s Hrvatskom.

Kako se navodi, na sastanku je postignuta suglasnost da je jačanje odnosa Slovenije i SAD-a važna i razmjena posjeta na visokoj razini, a slovenski je dužnosnik američkog državnog tajnika Rexa Tillersona pozvao da sudjeluje na Bledskom strateškom forumu, tradicionalnom vanjskopolitičkom eventu koji se svake jeseni održava u Sloveniji.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message