Obavijesti

News

Komentari 1

Vitalni džentlmen: Stepa već 80 godina, ali on zna i tango...

Vitalni džentlmen: Stepa već 80 godina, ali on zna i tango...
1

Zagrebački Fred Astaire: Miljenko Pinterić (92) za sebe kaže da je najstariji plesač stepa na svijetu. Sve što zna naučio je sam, jer je uvijek volio plesati...

VIDEO

Čujete li kako tapkam? Taj zvuk proizvode moje plesne cipele. Došao je čas da ja zabavljam vas, uzviknuo je Miljenko Pinterić (92), najstariji plesač stepa u Hrvatskoj, ako ne i u svijetu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:22

Ovaj vitalan starac još je u odličnoj formi, a čim je onako šarmerski u odijelu ušao u našu redakciju, “počastio” nas je pjesmom, nakon koje je brzo uslijedila još jedna.

- Vi mi plješćete. Tako ja pjevam i plešem starcima u domu pa nekad zaborave na pljeskanje. Pa im kažem: ‘Što je, jeste gluhi?’. Tad se sjete da mi moraju zapljeskati – našalio se Miljenko, samouki plesač koji se u ritmu stepa giba već 80 godina!

Počeo je još kao dijete na kraju prvog razreda osnovne škole u Podgorici, kad ga je učiteljica Rudmila Štefančić spojila s plavojkom Mirjanom.

- Ona plava, ja plav, a svi ostali tamni. Rudmila je imala razloga zašto je izabrala nas dvoje. Za tu Mirjanu sam čuo 1946. godine, kad sam bio u Nišu. Rekli su mi da je izrasla u pravu ljepoticu - kaže Miljenko.

No za to što se zaljubio u ples zaslužan je i stariji brat Rudolf, kojemu je Miljenko, kaže, bio “pratilica”. Zajedno su plesali tango, valcer, fokstrot...

Što se tiče stepa, prijelomni trenutak dogodio se kad je došao živjeti u Zagreb. Na Črnomercu je 1937. godine bilo kino Apollo u kojemu su se prikazivali filmovi u kojima je glumio i svestrani slavni holivudski steper Fred Astaire. Zbog njega je Miljenko zavolio step. On mu je postao glavni uzor i ujedno učitelj s velikog platna.

- Na nastupima mi toliko glasno plješću da ponekad ne čujem zvuk koji proizvode plesne cipele – rekao je te nas upozorio kako mora biti pažljiv s podlogom jer se nekad i posklizne.

- Tako sam na jednom snimanju pao na fotografe. Svi su mislili kako sam se srušio zbog zdravlja, a ja sam se samo poskliznuo zbog plesa – rekao je kroz smijeh Miljenko.

Zdravlje mu je odlično, ima tek problema sa slušnim aparatićem, za koji kaže kako mu je više suvenir nego pomagalo. Svaki dan jede čokoladu s kakaom i vježba 45 minuta.

- Pokušajte i vi pa ćete vidjeti! Svako jutro se rastežem, malo jedna ruka, pa druga. Pa se dignem i radim čučnjeve. Na kraju trčim. Kažu kako se bol bolom izbija te zato vježbam i kad me boli. U zgradi imam lift, ali do polovice idem pješke – pojasnio nam je Miljenko, koji u Zagrebu živi na devetom katu.

Sportski duh ga još nije napustio. Podignuo se sa stolice i tijekom snimanja kako bi nam pokazao svoje vježbe.

- Po prirodi sam zabavljač. Cijeli život zabavljam ljude, ali znate, sad mi je baš jako teško – požalio nam se Miljenko.

Ispričao nam je gotovo stoljeće dug život i naglasio kako je, unatoč tome što je uvijek bio na direktorskim pozicijama, danas “bogec” koji jedva preživljava od mirovine. Imao je pet brakova. Iz prvog i trećeg ima po jedno dijete, a ima još dva unuka i četiri praunuka. Domagoj, jedan od praunuka, trebao je zaplesati s pradjedom, ali njegova majka mu još nije nabavila cipele jer, naglašava Miljenko, bez njih se ne može plesati step.

- Ples mi nije pomogao u zavođenju. Žene su uvijek dolazile k meni. Iskreno. Nemojte misliti da sam uobražen, ali to je istina. Bio sam lijep mladić, plave kose i plavih očiju. Pokazao bih vam slike da ih imam – naglasio je. Trenutačno se brine za suprugu Zlatu (80), koja je od Velike Gospe prikovana za krevet.

Uz sve to, on je i predsjednik Plesne udruge Feniks i prijatelji, koju je osnovao. Broji osam stalnih članova, a zajedno su imali više od 250 nastupa.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa