Obavijesti

News

Komentari 119

Vjeroučitelj iz Zagreba koji je širio mržnju tvrdi da nije kriv

Vjeroučitelj iz Zagreba koji je širio mržnju tvrdi da nije kriv

Krešimira Bagarića terete da je 29. studenog 2017. u Osnovnoj školi "Matije Gupca" u Zagrebu tijekom nastave vjeronauka, između ostalog, spominjao nabijanje glava i rezanje ušiju

VIDEO

Ne smatram se krivim, rekao je vjeroučitelj Krešimir Bagarić, kojemu je tri godine nakon podizanja optužnice počelo suđenje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu tereti ga da je javno poticao na nasilje i mržnju usmjerenu prema pripadnicima skupine ljudi zbog njihove vjerske i nacionalne pripadnosti.

Naime, optužen je da je 29. studenog 2017. od 14,00 do 14,45 sati u Osnovnoj školi "Matije Gupca" u Zagrebu tijekom nastave vjeronauka u 8. razredu objašnjavao kako se trebala provesti “Oluja”. 

Vjeroučitelj širio mržnju djeci, ali snimka nije zakonit dokaz
Vjeroučitelj širio mržnju djeci, ali snimka nije zakonit dokaz

- Trebali smo pustiti dva koridora, jedan od Zagreba, drugi do Rijeke, pa kad im ponabijaju glave na kolac, onda da uđemo, tako je trebalo biti. Ispada da je Đeneral (Ratko Mladić, op.a.) bio u pravu jer on je svoje zaštitio... Trebalo bi automatski rezanje ušiju i vađenje očiju... Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu ministricu vanjskih poslova odmah... Svatko ima svog Mesića, vjerojatno i ovaj razred ima svog Mesića... Imamo neoliberalne demokratske kretene koji misle da je gay OK, da se trebaju svi držati za ruke pod duginom zastavom... Četvrta generacija crvenih uhljeba, a ovo zlo, Vesnu Pusić i Stipu Mesića, za njih je metak u glavu po kratkom postupku... - navode se u optužnici Bagarićeve riječi učenicima.

Razgovor je snimio netko od učenika, a snimku objavio portal Index. Bilo je to nedugo nakon presude Slobodanu Praljku u Haagu.

Vjeroučitelj je krajem 2017. završio u istražnom zatvoru na nekoliko dana, a tužiteljstvo ga je osumnjičilo da je javno poticao na nasilje i mržnju, za što je Kaznenim zakonom propisana kazna do tri godine zatvora. Bagarić se prvo branio šutnjom, a potom samo negirao počinjenje kaznenog djela.

Vjeroučitelj sam htio u drugu školu? 'Želio je nove izazove'
Vjeroučitelj sam htio u drugu školu? 'Želio je nove izazove'

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u rujnu 2019. Bagarića, koji je u međuvremenu dobio otkaz u školi, optužilo zbog poticanja na nasilje i mržnju. Sad je na privremenom radu u Njemačkoj s primanjima od oko 1400 eura.

Njegov branitelj tražio je izdvajanje snimke kao nezakonitog dokaza, u čemu je i uspio. DORH se obratio Vrhovnom sudu sa Zahtjevom za zaštitu zakonitosti, a Vrhovni sud utvrdio je da snimka nije nezakonit dokaz te da je pravomoćnim sudskim rješenjem o izdvajanju snimke ostvarena bitna povreda odredaba kaznenog postupka.

No, to ne znači da se snimka smije koristiti na sudu jer je navedena povreda u korist okrivljenika, a ne na njegovu štetu.

Najviši sud je dosad ozakonjenje inače nezakonitih dokaza dopustio u dva slučaja, a u oba se radilo o predmetima iz nadležnosti Uskoka. U prvom slučaju riječ je bila o pokušaju kupovine mandata bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, dok se drugi slučaj odnosio na tzv. akciju Border, odnosno prodaju hrvatskih putovnica istaknutim pripadnicima balkanskog podzemlja.

Vjeroučitelj djeci: Demokratski kreteni smatraju da je gay OK
Vjeroučitelj djeci: Demokratski kreteni smatraju da je gay OK

Iako je snimka izbačena iz spisa, Bagarićev branitelj Damir Švec smatra da je i većina ostalih dokaza kontaminirana nezakonitim dokazom, odnosno da je riječ o "plodovima otrovne voćke". Protivio se stoga čitanju iskaza većine svjedoka navedenih u spisu, a o njegovu zahtjevu sud će odlučiti naknadno.

Na sljedećoj raspravi saslušati će osobnu asistenticu jednog učenika iz tog razreda, koja je prisustvovala satu te su je Bagarićeve riječi vrlo uznemirile. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...