Obavijesti

News

Komentari 458

Vjeroučiteljica rekla djeci kako su homoseksualci bolesni ljudi?

Vjeroučiteljica rekla djeci  kako su homoseksualci bolesni ljudi?
1

Kooordinatorica Kontre Sanja Juras kazala je ispred Ustavnog suda da je to bio prvi slučaj pokrenut po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, još 2009. no tužbu je lani, odbacio Vrhovni sud

VIDEO

Lezbijska grupa Kontra podnijela je u petak tužbu Ustavnom sudu zbog diskriminacije u osnovnoj školi Bartola Kašića gdje je 2009. je vjeroučiteljica djeci na satu navodno govorila da je homoseksualnost bolest, anomalija i nastranost.

Kooordinatorica Kontre Sanja Juras kazala je novinarima ispred zgrade Ustavnog suda da je to bio prvi slučaj pokrenut po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, još 2009. no tužbu je lani, nakon šestogodišnjeg postupka, odbacio Vrhovni sud.

"Na ovom slučaju zakazale su sve institucije od Ministarstva obrazovanja do Županijskog i Vrhovnog suda. Danas smo predali tužbu Ustavnom sudu da potražimo pravdu, a koju do sada nismo dobili", dodala je Juras, ističući da je riječ o izrazito važnom slučaju koji se tiče ljudskih prava. 

Podsjetila je da je još 2009. tužba podnijeta protiv vjeroučiteljice i škole. "Sramotnom činjenicom" ocijenila je to što je Vrhovni sud presudio da nije dokazano kako je vjeroučiteljica rekla na satu vjeronauka da je homoseksualnost bolest, iako je taj isti sud odbio saslušati svjedoke, točnije djecu koja su to na satu vjeronauka čula. Juras je napomenula i da je taj predmet bio u hitnom postupku zbog sadržaja diskriminacije, a trajao je punih šest godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Mi smo tijekom tog postupka podnijeli tužbu Upravnom sudu koji je presudio da Vrhovni sud mora donijeti presudu u roku od pola godine, a nakon te presude prošlo je više od godinu dana, kazala je. Juras je rekla i kako očekuje da će Ustavni sud presuditi u njihovu korist, a ukoliko to ne učini obratiti će se i Europskom sudu za ljudska prava.

Nakon predavanja tužbe Ustavnom sudu aktivisti raznih udruga ispred zgrade tog suda razvili su razne transparente na kojima je pisalo "Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost", "U HR školama se uči o (ne)diskriminacji" i slično.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 458
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!