Obavijesti

News

Komentari 130

Vjerovali ili ne: Zagrepčani će platiti i čišćenje kiše iz poplave!

Vjerovali ili ne: Zagrepčani će platiti i čišćenje kiše iz poplave!
2

Ugovor za pročišćavanje otpadnih voda jednako tretira otpadnu vodu koja dolazi u kanalizaciju iz toaleta i onu s neba. Pripremila ga je bivša gradonačelnica Marina Matulović Dropulić, a potpisao Milan Bandić

VIDEO

Zagrebački poduzetnici plaćaju sigurno najveću cijenu vode u Hrvatskoj: 27 kuna za svaki kubični metar koji potroše, a građani plaćaju također skupih 15,28 kuna za svaki kubični metar.

POGLEDAJTE VIDEO: POPLAVA U ZAGREBU

Pokretanje videa...

Rijeka u Mikulićima 00:35

Većinu te cijene nije voda koju su potrošili, nego razne naknade koje bi trebale osigurati održavanje vodoopskrbe i kanalizacijskog sustava. To što plaćaju ide Vodoopskrbi i odvodnji, Hrvatskim vodama i Gradu Zagrebu. Ali to nije sve. Na posebnim računima plaćaju naknade za uređenje voda. Reklo bi se da Zagreb ima nadstandardni i savršeni sustav odvodnje i vodoopskrbe, ali potop u noći na subotu je do kraja razotkrio svu nebrigu i nefunkcioniranje sustava.

A posebni apsurd je da će svu kišu koja je pala i nanijela štetu dodatno platiti! Kako je to moguće? Zbog ugovora za pročišćavanje otpadnih voda koji jednako tretira otpadnu vodu koja dolazi u kanalizaciju iz, primjerice, toaleta i oborinsku vodu s neba. Koncesionar Zagrebačke otpadne vode (ZOV), u vlasništvu RWE i WTE, naplaćuje količinu pročišćene vode. Dio građani plaćaju kroz svoje račune za vodu, ali svake godine se isplati još 250 do 300 milijuna kuna koncesionaru iz proračuna. Odnosno, poreza Zagrepčana. I to među ostalim, za čistu kišnicu koja je pala s neba i završila u kanalizacijskom sustavu.

Taj ugovor je pripremila gradonačelnica Marina Matulović Dropulić, ali ga je potpisao Bandić. Gradnja pročistača je stajala više od dvije milijarde kuna, a s obzirom na to koliko građani uplate svake godine, već se isplatio. Ali plaćati moramo još osam godina.

Pogledajte kako je jak vjetar odnio skelu na zgradi u Zagrebu
Pogledajte kako je jak vjetar odnio skelu na zgradi u Zagrebu

- Veliki dio oborina završi u kanalizaciji i ide na pročišćavanje jer nemamo odvojeni sustav. Ugovor je jako povoljan za koncesionara, a loš za građane i proračun. Sva kišnica se plaća kao otpadna voda. Od početka u ugovoru nije predviđeno da na pročistač stiže i voda koja nije otpadna nego oborinska. Probali smo promijeniti taj ugovor i formulu, ali nije išlo - kaže nam bivši dogradonačelnik Zagreba Ivo Jelušić (SDP).

On kaže i da nije bilo iskrene želje za promjenama niti od strane gradske uprave, koju vodi Milan Bandić, pa je sve stalo.

I zato ćemo kroz poreze plaćati i kišnicu koja se pročišćava, a ne samo otpadne vode.

- Pročistač je jako isplativ posao. Za investitore - zaključuje Jelušić.

Bivši direktor ZOV-a Ante Pavić inače je pod optužnicom Uskoka, i to upravo zbog radova na pročistaču i namještanju poslova. Sve su to građani platili. ZOV, s druge strane, svake godine ima između 163 i 180 milijuna kuna čiste dobiti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

SPOTLIGHT: Bandiću, vrijeme je za ostavku 02:05

Ali to nisu svi apsurdi. Naknade za razvoj vodoopskrbe i odvodnje koju svi plaćamo idu u proračun Zagreba. I trebaju služiti za gradnju. Ali u proračunu ove godine predviđeno je nevjerojatno malih 4,5 milijuna kuna ulaganja u novi sustav. Dio novca ide Vodoopskrbi i odvodnji, 550 milijuna kuna godišnje. Oni kažu da su samo lani investirali 223 milijuna u nove cjevovode i odvodne kanale. Ali kako će održavati postojeće kanale, to ovisi koliko novca im osigura Zagreb!

I tu su zadnje Hrvatske vode, njima godišnje Zagrepčani uplate oko 170 milijuna kuna samo preko računa za vodu, kažu u Zagrebačkom holdingu. A u Zagreb se vrati godišnje maksimalno 60 milijuna kuna.

Trnjanin koji je priveden jer je digao branu i spasio kvart: Sad se osjećam razočarano i ljutito
Trnjanin koji je priveden jer je digao branu i spasio kvart: Sad se osjećam razočarano i ljutito

Zastupnik Tomislav Stojak godinama prati ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Kaže da je ona nedovoljna. I kao primjer u što se ulaže navodi jedan od lani.

- Bandić je otvorio novu fontanu isti dan kad je pukla cijev stara 80 godina na Selskoj - kaže nam. Dodaje i kako stanovnici Rudeša imaju potopljene nekretnine svaki put kad pada kiša te da Zagreb mora iskoristiti EU fondove za ulaganja u infrastrukturu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...