Obavijesti

News

Komentari 72

Vještaci: Mi ne znamo istinu, zna je Horvatinčić, pitajte ga

Vještaci: Mi ne znamo istinu, zna je Horvatinčić, pitajte ga
5

Na suđenju Horvatinčiću svjedočio je voditelj radarske VTS službe Ivan Pavušić, a dodatno vještačenje iznosili su prometni vještaci Ivo Makjanić i Mijo Radunović

VIDEO

Na suđenju Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 16. kolovoza 2011. godine kraj Primoštena poginulo dvoje talijanskih nautičara, u ponedjeljak je svjedočio voditelj radarske VTS službe Ivan Pavušić, a na zahtjev obrane dodatno vještačenje iznosili su prometni vještaci Ivo Makjanić i Mijo Radunović. 

Horvatinčićev odvjetnički tim, Branko Baica, Velimir Došen i Veljko Miljević, uz potporu još dvojice odvjetnika koji su sjedili među novinarima, je inzistirao na dijelu vještačenja po kojem nesreće ne bi bilo da Talijani nisu mijenjali kurs. 

Naime, jedan od zaključaka izveden vještačenjem manjkavih i nepreciznih VTS snimki bio je i taj da sudara ne bi bilo da je jedrilica na kojoj su bili Talijani zadržala smjer kretanja. 

Odvjetnici pokušali utvrditi da su Talijani sami krivi

Odvjetnici su rešetali Makjanića i Radunovića kako bi ih naveli da u zapisnik izgovore da su Talijani sami krivi za nesreću, da se sudar između Horvatinčićeve jahte Santa Marina, koja je jurila brzinom od 26 čvorova, i talijanske jedrilice Santa Pazienca, koja je išla brzinom od četiri čvora, ne bi ni dogodio da Talijani nisu napravili manevar izbjegavanja, odnosno skrenuli u desno.

- Mi smo prema dostupnim podacima izradili simulaciju. Mi ne znamo istinu. Zna je Horvatinčić i pitajte njega – rekao je vještak Radunić iznerviran unakrsnim ispitivanjem i 'navlačenjem' odvjetnika.

- Danas smo odgovorili na pitanja o pozicijama dobivenim od VTS radarskog sustava i zaključili da su neprecizne za odrediti situaciju sudara. Evidentno je, međutim, da se sudar ipak dogodio i to onako kako je objašnjeno simulacijom u vještvu - zaključio je na kraju višesatnog izlaganja vještak Ivo Makjanić.

Odobreno dodatno vještačenje

Na prijedlog obrane sutkinja Maja Šupe je odobrila dodatno sudsko medicinsko vještačenje Tomislava Horvatinčića. Obrana, naime, tvrdi da je Horvatinčić neposredno pred nesreću izgubio svijest, te su sudu dostavili hrpu dokumentacije o njegovim bolestima. Sljedeće ročište bit će zakazano kad sud dobije zatraženo sudsko medicinsko vještvo.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...