Obavijesti

News

Komentari 12

Vjetrokaz: Preletio je Europu, a sad se okreće kako vjetar puše

Vjetrokaz: Preletio je Europu, a sad se okreće kako vjetar puše
10

Strastveni zaljubljenik u avione i letenje Nijaz Delić (67) je nedavno s obitelji na sportskom aerodromu Medulin kraj Pule podignuo avion kao leteći spomenik

VIDEO

Nisam imao srca da ga izrežem i prodam za nekoliko tisuća kuna na otpadu pa je sad sam sebi spomenik koji služi i kao jedinstveni vjetrokaz, govori strastveni zaljubljenik u avione i letenje Nijaz Delić (67).

On je nedavno s obitelji na sportskom aerodromu Medulin kraj Pule podignuo avion kao leteći spomenik koji ujedno pokazuje otkud vjetar puše. Doslovce se okreće i na najmanji povjetarac. S iscrtanim siluetama putnika uz vrtnju propelera izgleda kao da još leti. Ovim sportskim zrakoplovom preletio je gotovo cijelu Europu vozeći u njemu glumce, režisere, estradnjake, gospodarstvenike i političare. O imenima ne govori jer je, kaže, profesionalni zavjet pilota da o putnicima i njihovim imenima nikada ne priča. Da bi ga postavio na metalnu konstrukciju od nekadašnje dizalice, Delić je morao ishodovati sve potrebne dozvole jer je njihov aerodrom ucrtan u svim kartama.

- Na tom sam avionu letio oko 2000 sati. Iako mu je motor i dalje savršeno radio, propisi su takvi da se nakon te satnice motor mora mijenjati, a to je neisplativo. Bio je izuzetno siguran i savršen. Proizveden je daleke 1975. godine u seriji od 1300 komada - govori Delić, koji se nada da će upravo ovaj avion biti inspiracija “nekim novim klincima” da krenu u pilotske vode.

- Veći je uspjeh da netko od tisuće djece koja prolaze ovuda jednog dana postane pilot jer ga možda ovaj avion potakne na to, nego da sam ga prodao u otpad - kaže. Otkako aviovjetrokaz krasi medulinski aerodrom, mnogi se turisti ondje zaustavljaju samo da vide je li to pravi avion koji sada neprestano lebdi uz pomoć metalne konstrukcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovaj avion nekada je težio 2,5 tone. Sa svoja dva motora od po 250 KS-a trošio je 150 litara benzina pri brzini od 300 kilometara na sat - ponosno kaže Delić koji leti od 1963. Jedan je od pilota u branši generalne avijacije s najvećim brojem sati letenja. Letjet će dok ga “krila” nose.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a