Obavijesti

News

Komentari 10

Vježbala u školi 20 sati tjedno pa je postala najbolja krojačica

Vježbala u školi 20 sati tjedno pa je postala najbolja krojačica
1

Kad je krenula u Obrtničku školu u Požegi, Ivana Andrijević (18) nije niti znala šivati. Zbog svog truda na državnom natjecanju u izradi odjeće osvojila je zlato

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Kad je krenula u Obrtničku školu u Požegi, Ivana Andrijević (18) nije niti znala šivati. Zbog svog truda te zahvaljujući iznimnoj volji i strpljenju mentorice Katice Ošust na državnom natjecanju u izradi odjeće osvojila je zlatnu medalju. Za nagradu je zbog pobjede na državnom natjecanju od Agencije za strukovno obrazovanje dobila šivaći stroj. Slavonka je svaki tjedan polazila praktičnu nastavu 20 sati u školskoj radionici, a nakon školskog natjecanja dodatno se usavršavala još 35 sati kako bi se pripremila. S godinama je napredovala i stjecala samopouzdanje te je i sama sebi počela izrađivati različite odjevne predmete.

– Ono što sam naučila na satima konstrukcije i tekstilnih materijala primjenjivala sam za šivaćim strojem. Za izradu ženske bluze na državnom natjecanju imala sam šest školskih sati – opisala je Ivana. Kako kaže, u pripremi za izradu bluze izradila je elaborat koji joj je nakon osvojene medalje priznat kao završni rad u Obrtničkoj školi.

- U našoj školi najviše pažnje posvećuje se kreativnosti učenika. Zadanu temu učenici razrađuju te postupno izrađuju i slažu kolekciju. Imamo i kreativne radionice na kojima se izrađuju tekstilni proizvodi koji se poslije prodaju na sajmovima, a svake godine organiziramo i modnu reviju - kaže Katica Ošust, koja 20 godina predaje praktičnu nastavu. Dodala je kako su zadovoljni opremljenošću učionica i radionica jer su za njih osigurali novac iz fondova EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

– Ideju stavim na računalo gdje odradim pripremu. Nakon toga izradim tehnički crtež i konstrukciju kako bih u programu sve sagledala u 3D dimenziji. Tek nakon toga dolazimo u radionicu – opisuju učenice koje su prošlog mjeseca boravile na praksi u Italiji u poznatim krojačkim salonima za što su kao potvrdu dobile i certifikate.

Iako je svojim sposobnostima potukla konkurenciju Ivana šansu za posao u Hrvatskoj nije dočekala. Nedavno je u Njemačkoj posjetila krojačku radionicu i nakon nekoliko probnih dana dobila ponudu za posao. Bacila se na ubrzano učenje jezika.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina