Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Vježbe mozga: Saznajte kako jednostavno 'nabildati' mozak

U novom broju Expressa donosimo veliki specijal 'Vježbe mozga'. Donosimo savjete i trikove za bolje moždane funkcije i sprečavanje demencije. Vrlo ih je lako naučiti...

Dreamstime
Foto: Dreamstime
5 komentara

Postoji izreka da starog psa ne možete naučiti novim trikovima, ali kad je mozak u pitanju, znanstvenici su dokazali da ova izreka naprosto nije istinita. Ljudski mozak ima fantastičnu mogućnost da se mijenja i prilagođava, čak i u poodmakloj dobi. 

Ta karakteristika mozga zove se neuroplastičnost. 

Uz pravu stimulaciju, vaš mozak može formirati nove neurološke puteve, mijenjajući postojeće veze, a ujedno se može adaptirati i reagirati na sve nove promjene. 

Nevjerojatna mogućnost mozga da se preoblikuje najočitija je kad je riječ o učenju i memoriji. Možete upregnuti prirodnu snagu neuroplastičnosti kako biste povećali svoje kognitivne sposobnosti, povećali mogućnost učenja novih informacija i poboljšali memoriju. Poput sportaša koji se, među ostalim, oslanja na dovoljno sna i hranjivu prehranu kako bi postigao maksimalne rezultate, vaša memorija postaje bolja kad njegujete svoj mozak dobrom prehranom i drugim zdravim navikama. Ako ne spavate dovoljno, vaš mozak ne može raditi punim kapacitetom. To ugrožava kreativnost, vještine rješavanja problema i kritičkog razmišljanja. 

Bilo da studirate, radite ili se borite sa životnim zahtjevima, nedostatak sna vodi vas prema katastrofi. 

Isto tako, važno je da se što više smijete te okružite dragim i pozitivnim ljudima. To će biti blagotvorno za vaš mozak.

Savjete i trikove za trening mozga potražite u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message