Obavijesti

News

Komentari 86

Vlada će danas raspravljati o izvršenju državnog proračuna

'Propisi su propisi': Plenković uzeo citat iz 'Ko to tamo peva'
9

Premijer Plenković nema dilema oko obraćanja partnera Milorada Pupovca (SDSS) koji je, kaže, na svoj način rekao da današnja Hrvatska nema veze s NDH i da Vlada i većina ne kreiraju klimu nesnošljivosti.

VIDEO

Prvih pola sata sjednice Vlade bile su rezervirane za uvodno obraćanje premijera Andreja Plenkovića. Pričao je o uspjesima Hrvatske unutar europskih institucija, pravima žena, novcima za Hrvate u BiH, nenajavljenom pokušaju prelaska granice 11 srbijanskih vojnika i partneru Miloradu Pupovcu (SDSS).  Prvo je prokomentirao prijedlog predsjednice Europske komisije da se Dubravka Šuica imenuje na mjesto potpredsjednice Komisije.

- Činjenica da je Hrvatska nakon samo šest godina i dva mjeseca članstva u EU dobila u novoj Komisiji ulogu potpredsjednice znak je našega položaja u EU, našeg položaja kao države, kao Vlade i, što je najvažnije, političkog utjecaja na zbivanja na europskoj razini. To je poruka koju je bitno da u hrvatskoj javnosti razumiju naši građani, politički akteri, komentatori, analitičari. To je objektivno ogroman uspjeh - rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Hrvatska, ovim ali i imenovanjem Marije Pejčinović Burić na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe u europskim institucijama dobila dvije uloge "kakve nikada prije ne da nismo mogli zamisliti nego nismo došli ni šansu". Poručio je da to nije uobičajeno, jednostavno ni očekivano.

- Gledam različite reakcije, čak imam dojam da neki ne mogu ne sakriti jal i ljubomoru. Šteta, šteta za njih. Ovo su momenti gdje bi trebali pokazati malo razine i visine i općeg Hrvatskoj interesa. To je dobro za Hrvatsku. Onaj tko radi za opće dobro bi to razumio i shvatio. No proći će neko vrijeme da i drugi to shvate - kazao je. 

Dodao je kako smo u vanjskopolitičkom smislu u zadnjih devet mjeseci napravili iskorake bez presedana u pozicioniranju hrvatskih dužnosnika na međunarodnoj razini te da je u tom razdoblju imenovano čak šest žena iz Hrvatske.

- Malo sam razmišljao, šest žena čak. Šest žena u europskim institucijama u devet mjeseci. Ako netko vodi računa o balansu, mislim da smo mi među jačima trenutno - rekao je Plenković.

Zagreb: Rasprava Vlade o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske

Premijer se osvrnuo i na jučerašnji sastanak s predstavnicima inicijative "Spasi me" o borbi protiv nasilja u obitelji, ženama i djecom. Podsjetio je na probleme, pa kako kaže i štetu koju je pretrpio zbog usvajanja Istanbulske konvencije. Zahvalio je udrugama koje su svojim aktivizmom bili svojevrsni krik te naglasio da se moraju pooštriti sankcije za zlodjela i najavio izmjene zakona. 

- Moramo se više posvetiti tom fenomenu i njegovu rješavanju - rekao je. Kaže da problem u cjelini jedino vidi žrtva koja se ohrabrila.

- Sutra bismo ratificirali Istanbulsku konvenciju, da nismo ranije - zaključio je.

Na početku školske godine ohrabrio je sve učenike i rekao da očekuje da se riješe svi problemi koji su se pojavili, a osobito pomoćnici u nastavi. Osvrnuo se i na posjet Orašju rekavši kako "čuje da se neki propituju kako ima novca za Hrvate u BiH".

- Ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za njih. Kao što ima za zdravstvene i prosvjetne djelatnike. Mora biti novca za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog odabira, to je politika. Biramo da pomognemo našim sunarodnjacima - rekao je Plenković.

O 'Vulinovih 11': 'Propisi su propisi, kako to kažu u 'Ko to tamo peva'

Zagreb: Rasprava Vlade o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske

Premijer se osvrnuo i na pokušaj prelaska granice srbijanskih vojnika i to bez najave. Naveo je kako su, ako su željeli izraziti pijetet žrtvama u Jasenovcu, trebali učiniti na način kako se to ozbiljne zemlje inače rade. Napominje da je trebalo nazvati telefonom i reći mi bi došli ili poslati diplomatsku notu ili vojni izaslanik da je obavijestio MORH da bi poslali 11 vojnika na komemoraciju.

- To je uobičajena praksa. Ne znam jesmo li se mi sjetili slati naše vojnike u neku drugu zemlju bez da to najavimo. Nismo. To znači da mi znamo što su uzusi, praksa, što su propisi. Pavle Vuisić je rekao u 'Tko to tamo peva' rekao: Propisi su propisi, njih treba poštovati. Je l' tako? Zato smo mi rekli da Vulinovih 11 ne može ući u Hrvatsku, ako nisu bili najavljeni po propisu. I točka. - kazao je premijer.

Napomenuo je da Hrvatska ne dopušta provokacije i da dona možda dovede do nekog incidenta. Kazao je da će tave odluke donositi ako se ponove takve situacije. 

Zagreb: Rasprava Vlade o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske

Plenković je napomenuo da poruke prema Srbiji ne znače da Hrvatska neće učiniti sve da se srpska manjina u našem društvu osjeća dobro i sigurno. Naveo je da je hrvatska policija bila brza i učinkovita te otkrila sve počinitelja incidenata i to vrlo brzo.

-  To pokazuje da funkcioniramo kao država, da mi kao Vlada radimo za uključivo društvo. Ne radimo kao oni politički akteri i stranke koji rade za polarizirano i isključivo društvo. To nije my cup of tea, što bi rekli Englezi', poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na obraćanje Milorada Pupovca, od kojeg su brojne braniteljske udruge i koalicijski partneri, zbog su usporedbe Hrvatske s NDH, ali i tvrdnje da je Hrvatska faktor nestabilnosti, tražili ispriku, a HVIDRA i raskid koalicije ako se Pupovac ne ispriča.

'Pupovac na jako zlonamjeran i neprimjeren način kritizira RH'
'Pupovac na jako zlonamjeran  i neprimjeren način kritizira RH'

 
- Pupovac je jučer u svom nastupu, koji je u njegovom stilu, rekao drugačije stvari rekao nego prije dva tjedna. On je na svoj način rekao da današnja suvremena Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti, ali i da ova Vlada i većina nije ta koja kreira klimu nesnošljivosti. Iz njegovog kuta ima onih koji to kreiraju. Netko je otišao u Ceranje Donje i napisao 'Ubij Srbina' na onaj znak - poručio je Plenković.

- Dobro otvorite oči kao članovi Vlade tko što govori, tko što radi i tko ima kakav cilj. Ja nemam nikakvih dilema, sve je kristalno jasno tko koju rolu u ovoj šahovskoj partiji igra. Da ne bi mislili da smo naivni. Dobro?  - poručio je Plenković  svojim ministrima uz opasku:  "Evo, Cappelli se slaže, je l' tako?".

Ministri su prihvatili polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna.

- BDP je zabilježio realni rast od 3,1 posto, inflacija je bila 0,7 posto, a kretanja na tržištu rada pokazuju smanjenje nezaposlenosti - izvijestio je državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić.

Pojasnio je da su proračunski prihodi u usporedbi s istim razdobljem lani rasli za 8,5 posto, ali za 8,3 posto rasli su i rashodi. U prvih šest mjeseci ove godine proračun bilježi manjak od 1,88 milijardi kuna, što je otprilike na razini istog lanjskog razdoblja.

Prihod od PDV-a, koji je najizdašniji poreza, u prvih pola godine iznosio 23,5 milijardi kuna, što je porast za 4,7 posto i rezultat je prvenstveno porasta potrošnje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa