Obavijesti

News

Komentari 7

'Vlada će naći način da podigne plaće djelatnicima u zdravstvu'

'Vlada će naći način da podigne plaće djelatnicima u zdravstvu'
1

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak je istaknuo kako sindikati neće odustati od svojih potraživanja

VIDEO

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je rekao kako će Vlada iznaći način da se djelatnicima u zdravstvu podigne plaća za četiri posto pozvavši ih na razumijevanje jer se plaće ne mogu dizati više, a sindikati poručuju da neće odstupiti od zahtjeva o povećanju plaće, ne isključivši ni štrajk.

Kujundžić je ocijenio kako su sindikati maksimalno korektno te vrlo skromno pregovarali o uvjetima povećanja plaća i to povećanje od 4 posto po modelu složenosti posla, izuzetne odgovornosti, rizika infekcija i štetnoga djelovanja na zdravlje, po modelu odrađenih pripravnosti s troškovima prijevoza i sl.

"Vjerujem da će Vlada iznaći način da se djelatnicima u zdravstvu podigne plaća za 4 posto, a nadam se i da će djelatnici u zdravstvu imati razumijevanja jer se trenutno plaće ne mogu dizati više od četiri posto", kazao je. 

Naglasio je kako je iznimno zahvalan sindikatima na korektnosti te istaknuo da Vlada ima sluha za potraživanje sindikata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ova odgoda je samo uštimavanje traženog s proračunom te s drugim potencijalnim potražiteljima povećanja plaća. Vlada ima razumijevanja. Mi moramo zadržati liječnike i sestre koji su izuzetno traženi u Europi. Stoga im se moraju plaće bar toliko povećati", poručio je.

Kujundžić je rekao da očekuje u narednim tjednima riješiti problem.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak je istaknuo kako sindikati neće odustati od svojih potraživanja, a ako bude potrebe, ne isključuje ni mogući štrajk.

Sindikati su se borili za povećanje plaća, od početka kolovoza za tri, a potom, od 1. listopada, za četiri posto.

Topolnjak je poručio da su se pregovori produljili na već godinu i pol dana. "Vlada još nije shvatila kako zdravstveni djelatnici odlaze iz Hrvatske tražeći bolje uvjete rada, a već ih i sada nedostaje u hrvatskom zdravstvu", naglašava. Upozorio je kako neki djelatnici u zdravstvu imaju plaću nižu od minimalne bruto plaće u Hrvatskoj. 

Na pregovorima koji su predviđeni za 20. kolovoz, Topolnjak očekuje iznošenje konkretnih podataka s koliko novca radnici u zdravstvu raspolažu. Ponovio je i kako ne žele pristati na ništa manje od onoga što su ranije zatražili.

"Ako se ne odobre naši minimalni zahtjevi, a Vlada bude pregovarala s 's figom u džepu' onda ćemo mi zatražiti i više. Od početka kolovoza povećanje je trebalo biti tri posto, a od 1. listopada 4 posto", rekao je.

Pregovori, dodaje, ne bi trebali ovisiti o nekim drugim javnim službama. Naveo je primjer povećanja primanja u prosvjeti u listopadu četiri, a u siječnju dva posto. 

"Vlada konačno mora shvatiti kako u zdravstvenom sustavu nema dovoljno kadra,  kako nam odlaze ljudi, ne samo zdravstveni radnici, nego i nezdravstveni. Nema više vremena za odugovlačenje", zaključio je.

Topolnjak je ponovio da će djelatnici u zdravstvu posegnuti za prosvjednim akcijama ako se ne udovolji zahtjevima, a ni štrajk nije isključen.

'U Splitu će se graditi nova sveučilišna bolnica'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je u srijedu je najavio izgradnju nove sveučilišne bolnice u Splitu  koja bi, kako je rekao, stajala nekoliko milijardi kuna.

"Mislim da se poklopio povijesni trenutak i sklonost ove vlade u razumijevanju da se u Splitu napravi nova sveučilišna bolnica s investicijom od nekoliko milijardi (kuna)," rekao je Kujundžić tijekom današnje posjete  splitskom KBC-u.
Naglasio je i kako u Splitu postoje resursi i potreba za novom sveučilišnom bolnicom.
"Do sada nismo prema medijima komunicirali, a to je samo potvrda da ova vlada radi u tišini i osigurava sredstva kako bi se napravila nova sveučilišna bolnica u Splitu," rekao je Kujundžić.
Također je najavio kako će u idućih nekoliko tjedana biti riješeno i pitanje povećanja plaća u zdravstvenom sustavu.
"Zadnjih  godinu dan Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo financija i Ministarstvo rada  s jedne strane, a s druge strane sindikati u zdravstvu, pregovaramo. Sindikati u zdravstvu bili su maksimalno korektni. Početni njihovi zahtjevi bili su povećanje plaća na godišnjoj razini oko dvije milijarde. Uvažavajući i BDP i sve druge  dionike u hrvatskom sustavu  došli smo na 400 milijuna na godišnjoj razini. Mislim da je to minimalni neophodni moment kojeg ova vlada i ova država trebaju ispuniti prema liječnicima  i medicinskim sestrama, odnosno svima koji rade u sustavu zdravstva", poručio je Kujundžić.

Uvjeren je, kaže, kako će to tijekom nekoliko narednih tjedan biti riješeno.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag