Obavijesti

News

Komentari 28

Vlada će pomoći Dubrovačkoj biskupiji u realizaciji projekata

Vlada će pomoći Dubrovačkoj biskupiji u realizaciji projekata
1

Biskup je zahvalio premijeru i članovima Vlade RH na dosadašnjoj dobroj suradnji i što su, zajedno s gradonačelnikom i županom, prepoznali pozitivan doprinos djelovanja Dubrovačke biskupije

VIDEO

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i premijer Andrej Plenković sastali su se u subotu u Biskupovom domu u Dubrovniku - na zajedničkom sastanku biskup je govorio o poslanju Crkve na području Dubrovačke biskupije, istaknuvši rad s mladima i brigu za obitelji kojima je život u današnje vrijeme sve zahtjevniji, a premijer Plenković je izrazio spremnost pomoći Dubrovačkoj biskupiji u njenim projektima.

Biskup je zahvalio premijeru i članovima Vlade RH na dosadašnjoj dobroj suradnji i što su, zajedno s gradonačelnikom i županom, prepoznali pozitivan doprinos djelovanja Dubrovačke biskupije.

“S jedne strane doprinos je prepoznat u nastojanjima oko revitalizacije života u Gradu, gdje je uz projekt useljenja mladih obitelji unutar zidina, prepoznat i povratak biskupa u Grad kao simboličan čin koji govori o važnosti života u Gradu...S druge strane Vlada RH prepoznala je potrebu Dubrovačke biskupije da 'pođe prema ljudima'- stvaraju se nova naselja gdje je potrebno organizirati pastoralnu skrb", rekao je biskup Uzinić te je zahvalio na darovanju ruševne zgrade u Gradu  i za darovano zemljište na Solitudu koje će omogućiti pastoralnu skrb za taj dio Lapada, koji se i dalje širi i razvija.

Biskup Uzinić predstavio je i projekt obnove Biskupijskog sjemeništa gdje se, uz još jedan razred gimnazije, planira i muški đački dom za 40-ak đaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"To je vrlo zahtjevan projekt i organizacijski i financijski, koji će, ako se zajedničkim naporima uspije realizirati, predstavljati još jedan vrlo važan korak u vraćanju života u Grad i brizi za mlade", dodao je.

Premijer Plenković je zahvalio biskupu na prijamu ističući kako je taj posjet i boravak Vlade u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bio "dosta konkretan" i da će kroz projekte "moći ostaviti trag". Također, izrazio je spremnost pomoći Dubrovačkoj biskupiji u njenim projektima.

Darovane nekretnine bit će stavljene u funkciju unutar poslanja i misije Crkve. Ruševnu zgradu na Pustijerni, koja je neposredno povezana s biskupijskom zgradom u ulici Braće Andrijića br. 8, planira se na sličan način obnoviti kako bi se omogućilo stanovanje za još nekoliko obitelji unutar zidina. Dok se na zemljištu u Solitudu namjerava izgraditi pastoralni centar i prostori za biskupijski Caritas.

Te su nekretnine darovane kao zamjena za dio imovine oduzete Dubrovačkoj biskupiji i njezinim institucijama. Zbog višestoljetne brige svećenika i Crkve oko života u Gradu, Dubrovačka biskupija upravljala je s puno stanova, koji su bili davani u najam obiteljima. Nacionalizacijom za vrijeme prošle države, samo unutar zidina, Dubrovačkoj biskupiji oduzeto je više od 120 stanova, koji se više ne mogu vratiti u naturalnom obliku, stoji u priopćenju Dubrovačke biskupije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje