Obavijesti

News

Komentari 44

Vlada će ukinuti urede državne uprave po svim županijama

Vlada će ukinuti urede državne uprave po svim županijama
1

Trebalo bi biti manje rukovodećih mjesta, ali što je važnije, poslovanje bi trebalo biti puno efikasnije. Konačni izračuni se još rade, ali očekuju se milijunske uštede, kaže nam naš sugovornik

VIDEO

Trebalo je to već davno uraditi. Nema smisla da se ovlasti preklapaju, neki poslovi duplaju, a građane i poduzetnike šetamo od vrata do vrata.

Objašnjava nam tako sugovornik iz Vlade zašto planiraju do kraja godine ukinuti Urede državne uprave po svim županijama. Zagrepčani jedini nemaju osjećaj što ti uredi predstavljaju jer glavni grad je i županija i grad u jednome i oni su već preuzeli poslove i državne uprave.

U ostalim županijama, postoje “produžene ruke” Vlade i središnje države - Uredi državne uprave. Sada ih Vlada želi pripojiti županijskoj administraciji. Tako da više ne bi bilo šetanja od vrata do vrata i pomalo apsurdnih situacija da, primjerice, da se u županijski ured za gospodarstvo mora tražiti dokumente za rad kafića, a onda u Ured državne uprave suglasnost za minimalne tehničke uvjete. Sličnih apsurda je još, poput toga da županije trebaju brinuti o školstvu, ali uredi državne uprave vode evidencije školaraca. Tako je i s biračima, stambenim zbrinjavanjem, rješavanjem imovinsko pravnih poslova. Uredi državne uprave vode i razne registre, pod njima je sportska inspekcija... Vlada planira prepustiti i zaposlene te novac za njihov rad županijama. Ali naš sugovornik uvjeren je kako će pri spajanju ureda u konačnici biti i manjeg troška i manje zaposlenih.

Jer neće više biti dvostrukih šefova, voditelja odsjeka, odjela... Sada postoje, uz predstojnika ureda državne uprave, i pročelnici po županijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Trebalo bi biti manje rukovodećih mjesta, ali što je važnije, poslovanje bi trebalo biti puno efikasnije. Konačni izračuni se još rade, ali očekuju se milijunske uštede - kaže nam naš sugovornik, koji je uvjeren da će građani tako dobiti kvalitetniju i bržu uslugu.

Plan potrošnje za ovu godinu ureda državne uprave je 295 milijuna kuna, a vidljivo je da većina novca odlazi upravo na plaće oko dvije tisuće zaposlenih koji su državni službenici.

No činjenica je da prepuštanjem ovih poslova županijama, raste njihova vrijednost i svrsishodnost, a postojanje županija su mnogo puta stručnjaci osporavali. Očito je da onda neće biti ništa od ukidanja županija i stvaranja financijskih jačih regija. Ukidanje ureda državne uprave zato je mali korak u cjelokupnoj potrebnoj reformi sustava državne uprave. Osim zaposlenih u ministarstvima, tu su zaposlenici županija, 187 ustanova, zavoda, agencija, gradovi i općine. Sve to čini glomazan i skup aparat, ali pritom se smanjuje učinkovitost rada birokratskog aparata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a