Obavijesti

News

Komentari 84

Milanović: Nisam zadovoljan, plaće ne mogu biti veće sada

Milanović: Nisam zadovoljan, plaće ne mogu biti veće sada
5

Ispred ministara će se naći i godišnje izvješće o radu Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz rata

VIDEO

Ministri su na sjednici Vlade prihvatili ponudu društva Uljanik za kupnju dionica brodogradilišta 3. maj. Troškovi restrukturiranja za Vladu su 847 milijuna kuna, a za kupca 842 milijuna kuna. Prije potpisivanja ugovora potrebno je još tražiti zeleno svjetlo od Europske komisije za plan restrukturiranja.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak očekuje da će tijekom sljedećih nekoliko tjedana dobiti odluku komisije kako bi se pristupilo potpisivanju ugovora. Zahvalio je svima koji su pomogli sretnom završetku za brodogradilište 3. maj.

- Što se tiče države, ovaj dio posla je gotov. Sad treba raditi brodove. To je još teži dio posla, a tu čuda nema. Treba raditi i biti konkurentan - izjavio je premijer Zoran Milanović.

Vlada je potvrdila parafirani sporazum između Vlade i sindikata koji je omogućio otkazivanje štrajka javnih i državnih službi. Sam sporazum trebao bi biti potpisan idući tjedan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar rada Mirando Mrsić ponovio je da u ovom slučaju nema pobjednika ni pobijeđenih. 

Situaciju je prokomentirao i premijer Milanović. Ustvrdio je da ni on nije zadovoljan što plaće u ovom trenutku ne mogu biti veće nego što su sada.

- Kad budu mogle biti veće, to će biti trenutak da si svi skupa čestitamo - rekao je Milanović.

Kad se listići prebroje, to je gotovo

Osvrnuo se i na naknadno prebrojavanje glasova u pojedinim gradovima nakon drugog kruga lokalnih izbora.

- Moje mišljenje je kada se listići prebroje, kutija zapečati, da je gotovo. Bilo tko, izgubio ili pobijedio, nakon toga nema više prebrojavanja. To unosi nemir među građane. Mora postojati presumpcija povjerenja to unosi nesigurnost u sustav - kazao je.

Milanović: Za što će nam više kućice? Ostojić: Da prolazite kroz njih

Vlada je prihvatila dogovor između Vlade Hrvatske i Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole čime će se ubrzati protočnost na graničnim prijelazima, jer se neće raditi duple kontroli, čime će se uštedjeti novac.

- To znači naši će se granični prijelazi razmontirati, ustvari - upitao je premijer Milanović.

- Ne, neće to biti baš tako. Ali činjenica je da je dogovoreno da na slovenskom teritoriju koristimo njihove kućice. Znači štedimo značajno. Mogli bi razmontirati, ali to nisu ni druge zemlje napravile pa nećemo ni mi - odgovorio mu je ministar policije Ranko Ostojić. Premijer je prihvatio obrazloženje, ali i upitao "Koji je smisao onda tih kućica, da stoje?"

- Da prolazite kroz njih - uzvratio je Ostojić i pojasnio da neće biti mijenjanja graničnih prijelaza niti promjene granica. Pojasnio je da nama odgovara granična kontrola na slovenskoj infrastrukturi jer je to "schengenska varijanta i bit će nam lakše". Kazao je da će Hrvatska plaćati malu naknadu za režijske troškove. 

Podsjetio je kolege da na granici primjerice između Austrije i Slovenije nisu maknute kućice. S obzirom na nove intencije koje dolaze vezano za Schengen, bit će ostavljena mogućnost državama da mogu uvesti granične kontrole, objašnjavao je Ostojić napominjući da "nema smisla razmontirati nešto što možda će biti u funkciji".

U raspravu se uključila i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić kazala je da bi mi mogli razmontirati kućice, jer nam de facto ne trebaju, navela je da između Poljske i Njemačke ne postoje dvije kućice.

- Konačni cilj je da nestane graničnih kućica i da nestane granice unutar Europe - ustvrdila je.

Grčić pozvao ministre da što prije zaposle ljude

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i Europskih fondova Branko Grčić izvijestio na sjednici Vlade da je od 204 potrebna nova zaposlenika koji se bave upravljanjem IPA fondovima zaposleno njih 100. Pozvao je ministre da što prije zaposle ljude, jer u iduća dva mjeseca kreće proces reakreditacije institucija koje upravljaju IPA fondovima, zbog čega je bitno da određena radna mjesta budu popunjena. Vlada je odlučila i da će rasti koeficijenti za još 91 službenika koji rade na poslovima EU. Posebne koeficijente je dosad imalo 308 ljudi, a odsad će ih imati 399 službenika. Koliko će porasti njihovi koeficijenti na Vladi nije rečeno.

Iz proračunske zalihe, po odluci Ustavnog suda, isplatit će se naknada u visini od 18.000 kuna za 71 javnog ovršitelja za što je izdvojeno 1,2 milijuna kuna.

Vlada je utvrdila visine novčanih naknada za članove i predsjednika Komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Tako će predsjednik komisije po sjednici dobiti naknadu od 200 kuna, dok će članovima biti isplaćeno po 100 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag