Obavijesti

News

Komentari 56

Plenković poručio Slovencima: Politika ucjena ne vodi nikamo

Plenković poručio Slovencima: Politika ucjena ne vodi nikamo
7

Otvoreno granično pitanje je otvoreno i spremni smo o njemu razgovarati na bilateralan način. Priprema se i posjet slovenskog premijera Cerara, najavio je premijer na sjednici Vlade

VIDEO

Na dnevnom redu sjednice Vlade danas je, među ostalim, bila odluka o nagrađivanju operativnih vatrogasnih snaga za uspješnu provedbu zadaća u protupožarnoj sezoni, nacrt prijedloga zakona o zaštiti životinja te nacrt prijedloga zakona o međunarodnom privatnom pravu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković, zajedno sa ministrom financija Zdravkom Marićem, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Draganom Lozančićem, sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima sa izaslanstvom Hrvatske vatrogasne zajednice i donio odluku o nagrađivanju vatrogasaca za iznimno tešku protupožarnu sezonu. 

-  Iz proračunskih zaliha izdvojit će se 7,6 milijuna kuna koji će se raspodijeliti Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, a koja će kasnije odlučiti o modalitetima daljnje raspodjele – poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodavši kako je to vrlo konkretan izraz zahvalnosti sustavu koji je odradio iznimno težak posao.

Očekujemo dijalog s BiH oko Pelješkog mosta

Na početku današnje sjednice Vlade u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna politička pitanja. Prije svega na posjet BiH dva puta posljednja dva tjedna. 

- Razgovarao sam sa predstavnicima središnjih i lokalnih razina vlasti te predstavnicima Hrvata u BiH. Sredstva koja izdvajamo za BiH su prepoznata i izuzetno se cijeni sve što radimo. Razgovarali smo i o odnosima BiH i Hrvatske i pitanju Pelješkog mosta. Podsjećam da do 15. rujna traje natječaj za izvođača radova, to je za nas strateški projekt. Očekujem da kroz dijalog pronađemo najbolje modalitete s kojima će biti zadovoljni i građani BiH i Hrvatske - poručio je Plenković. 

Osvrnuo se i na konferenciju "Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend" na kojoj se vidjelo, kazao je premijer, da Hrvatska ide u korak s europskim i globalnim trendovima. 

Obzirom da je ovaj tjedan počela nova školska godina, premijer Plenković poručio je kako Vlada stavlja u fokus svog rada budućnost madih.

- Po tom pitanju radimo važne iskorake i nastavit ćemo raditi ono što je dobro za dobrobit naših mladih generacija - rekao je Plenković. 

Male tenzije sa Slovenijom

Rekao je i kako su primjećene male tenzije sa Slovenijom, ali da je stav Hrvatske jasan.

- Otvoreno granično pitanje je otvoreno i spremni smo o njemu razgovarati na bilateralan način. Priprema se i posjet slovenskog premijera Cerara. Pozivam Sloveniju da ovakve signale više ne upućuje, da napusti takvu politiku jer politika ucjena ne vodi nikuda, što smo vidjeli i prije nekoliko godina. Apeliram na Sloveniju da podrže Hrvatsku da bude članice OECD-a - kazao je Plenković.

Vatrogascima 7,6 milijuna kuna

Kako je ovaj tjedan nakon sastanka s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i dogovoreno, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o nagrađivanju operativnih vatrogasnih snaga i protupožarnih zračnih snaga za uspješnu provedbu zadaća u protupožarnoj sezoni prema kojoj će im se iz proračunskih zaliha dodijeliti 7,6 milijuna kuna, a pilotima 1,1 milijun.

Premijer je podsjetio kako je ovo bila neugodna požarna sezona prilikom koje je došlo do velikih materijalnih sredstava.

- Ovog tjedna smo održali sastanak s čelnicima vatrogasne zajednice, još jednom smo izrazili zahvalnost onima koji su tijekom ljetnih mjeseci pomogli da se štete smanje. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Alocirali smo iz zaliha državnog proračuna 7,6 milijuna kuna, a iz proračuna Ministarstva obrane 1,1 milijun kuna za nagradu pilota i mehaničara protupožarne eskadrile. Zaista su herojski odradili ovu sezonu naši piloti i mehaničari - rekao je Plenković.

Na sjednici je prihvaćen prijedlog odluke o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i nacrt konačnog prijedloga Zakona o međunarodnom privatnom pravu koji je predstavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. 

- On određuje koje se pravo i sudovi u nadležnosti sporovima s međunarodnim obilježljima. Preuzeli smo model koje koriste i Češka i Nizozemska i sadrži sve bitne odredbe vezane uz državljanstvo, bračne odnose i slično - istaknuo je Bošnjaković.

Zabranili eutanaziju životinja

Vlada je usvojila i konačni prijedlog Zakona o zaštiti životinja prema kojem se zabranjuje eutanazija životinja u azilima. 

4,9 milijuna kuna za helikoptere Kiowa Warrior

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2020. godini u iznosu 4.930.968,87 kuna za nabavu raketa Helifire za helikoptere Kiowa Warrior.

- Vlada Sjedinjenih Američkih Država je putem svojeg Ministarstva obrane dostavila Ministarstvu obrane pismo ponude i prihvaćanja kojim se uređuju međusobni odnosi vezani uz nabavu predmetnih raketa. Sukladno zaprimljenom pismu nabava raketa iznosi 3.067.378,00 USD odnosno 19.723.875,49 kuna bez PDV-a. U skladu s odredbama pisma definirano je plaćanje predujmom cjelokupnog iznosa od19.723.875,49 kuna u 2017. godini, dok bi isporuka raketa uslijedila u 2020. godini kada će trebati platiti PDV na zaprimljene rakete u iznosu od 4.930.968,87 kuna. Dakle, ukupne obveze za nabavu raketa iznose 24.654.844,36 kuna - istaknuo je ministar financija Zdravko Marić dodavši kako su sredstva potrebna u 2017. godini u ukupnom iznosu od 19.723.875,49 kuna osigurana uDržavnom proračunu Republike Hrvatske na pozicijama Ministarstva obrane. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...