Obavijesti

News

Komentari 50

Vlada i sindikati nisu postigli dogovor: 'Vjerojatno idu tužbe'

Vlada i sindikati nisu postigli dogovor: 'Vjerojatno idu tužbe'
1

Mi možemo reći da Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri. Ono dogovoreno u petak Vlada danas nije htjela potpisati, rekao je predstavnik sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak

VIDEO

Završio je sastanak na kojem je Vlada s osam sindikata javnih službi pregovarala o sporazumu o povećanju plaća, ali dogovor nije postignut.

- Mi možemo reći da Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri. Ono dogovoreno u petak Vlada danas nije htjela potpisati. Tražili su od nas da se odreknemo osnovice u 2016. godini, i da se odreknemo 6 posto povećanja i sporazuma, na što ne možemo pristati. Istinito je da sporazum vrijedi, a ne možemo nakon 9 godina reći da nema nikakvo značenje. Nismo dogovorili ništa osim da će se pregovori nastaviti za Temeljni kolektivni ugovor -  rekao je predstavnik sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak, prenosi N1.

- Vjerojatno će ići tužbe. Iznenadilo nas je. U petak smo dogovorili nešto sasvim drugo. Oni osporavaju pravnu valjanost sporazuma - rekao je.

- Duga ima ali kad bi vjerovali da ugovor nije pravno valjan zar bi sjedili s nama danas 8 sati? Znaju oni da imaju dug, ali u petak smo dogovorili jedno, a radna skupina je u subotu zatekla sasvim drugi tekst - rekao je Vilim Ribić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar Ćorić: Dokumenti ugovora su pravno upitni 

Nakon sindaklista, medijima se obratio ministar rada Tomislav Ćorić koji je najprije naglasio da je Vlada u pregovore ušla s dobrom voljom te će tako i nastaviti.

- Pozicija Vlade od samog početka bila je da idemo na tragu integralnog rješenja. Htjeli smo obuhvatiti sve sporne i nesporne strane sporazuma koje su generirane tijekom proteklih sedam, osam godina. Naša je ideja bila da pronađemo kompromisno rješenje, a to nažalost do danas nismo uspjeli. Sporazum, odnosno njegovi dodaci, izmjene i dopune bili su predmet pravnog proučavanja i postoje segmenti koji su pravno upitni upitni i Vlada je kao odgovorna stavila to na stol u pregovorima - kazao je Ćorić.

Vladina je ponuda, kaže, bio cijeli paket.

- Podrazmuijevala je čitav paket. Sindikalna strana. I jedna i druga strana su se držale na neki način integralnog rješenja, no sindikalnoj strani je postalo sporno što smo mi htjeli zaštiti poziciju Hrvatske u segmentu tužbi. Nažalost ta pravna narav dokumenata je dvojbena i u tom kontekstu kao Vlada u nijednom trenutku nismo moći ići s pretpostavkom da to nije tako. Stav sindikalne strane je po tom pitanje drugačiji. Mi u ovom trenutku i u narednom razdoblju prije svega imamo interes zaštititi Republiku Hrvatsku. Sindikalnoj strani je cilj bio nešto drugačiji, nama je to jasno. Upravo tu je došlo do prijepora, što ne znači da u nekom narednom razdoblju nećemo pronaći zajedničko rješenje - objasnio je Ćorić i rekao da se štrajka ne boji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!