Obavijesti

News

Komentari 18

Vlada i sindikati u pregovore kreću već danas, skraćeni radni tjedan sufinancirat će država

Vlada i sindikati u pregovore kreću već danas, skraćeni radni tjedan sufinancirat će država
1

Riječ je o modelu koji bi poslodavcima pomogao da prebrode krizu, a radi se o državnom sufinanciranju plaća radnika u dijelu neefikasnog radnog vremena kada poslodavci ne mogu stvarati dodatnu vrijednost

VIDEO

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović pojasnio je novu mjeru skraćenog radnog tjedna koju će dogovarati sa socijalnim partnerima, a o kojoj će govora biti već danas tijekom sastanaka.

Aladrović objasnio novi model skraćenog radnog vremena: Vi radite kraće, država nadoknadi
Aladrović objasnio novi model skraćenog radnog vremena: Vi radite kraće, država nadoknadi

Riječ je o modelu koji bi poslodavcima pomogao da prebrode krizu i očuvao radna mjesta, a u načelu se radi o državnom sufinanciranju plaća radnika u dijelu neefikasnog radnog vremena kada poslodavci ne mogu stvarati dodatnu vrijednost. Državna pomoć ne odnosi se na dijelove radnog vremena kada zaposlenici normalno rade.

- Modaliteti su različiti od zemlje do zemlje i iskustva su različita. Trenutno, u ovoj krizi, na to su se odlučili Njemačka, Austrija, Španjolska i Slovenija. Sve smo te europske modele proučili i definitivno je da ćemo pronaći nekakav model koji bi bio optimalan za hrvatsko gospodarstvo - rekao je ministar rada za HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovu mjeru pozdravio je njihov socijalni partner, šef Nezavisnih sindikata Krešimir Sever, no upitao zašto ona već do sada nije primijenjena.

- Još smo tijekom gospodarske krize imali zakon koji je vrijedio do 2014., nakon toga je donesen novi zakon koji je vrijedio 2017., onda se pomislilo da više neće biti potrebe za time i od ožujka 2017. taj zakon je ukinut, ali su donesene mjere. Jedna od tih mjera za očuvanje radnih mjesta je bila upravo i skraćivanje radnoga vremena po kojemu, po sada još uvijek važećoj mjeri, država do 40 posto dopušta skraćivanje radnoga vremena i istovremeno financira tu razliku do pune plaće, s tim da to financira dijelom od svojih sredstava, a dijelom sredstvima iz EU-fondova. To su nepovratna sredstva - rekao je.

Ističe da je mjera dobra i da ju treba što prije primijeniti.

- U svakom slučaju, mjera je dobra, trebamo se što prije dogovoriti kako iskombinirati dosadašnju mjeru, uključiti i nova sredstva i punom parom krenuti u primjenu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a