Obavijesti

News

Komentari 11

"Vlada je napravila akcijski plan za nacionalne manjine"

"Vlada je napravila akcijski plan za nacionalne manjine"
1

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) upozorili su u ponedjeljak da je zastupljenost nacionalnih manjina u tijelima javne vlasti i dalje nerazmjerno mala

VIDEO

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u utorak kako smatra da je stvaran broj pripadnika nacionalnih manjina u tijelima javne uprave veći od podataka s kojima raspolaže, a koji govore da se njihova zastupljenost kreće od 2,7 do 3,5 posto, ovisno o tome je li riječ o lokalnoj ili državnoj razini, te je naglasio da je cilj da ih bude otprilike 5 posto.

"Ja mislim da je broj znatno veći, jer ovo su podaci koji se odnose samo na one građane koji su se opredijelili kao pripadnici nacionalne manjine, a mi sasvim sigurno imamo i veći broj djelatnika koji se nisu opredijelili kao nacionalna manjina", kazao je Kuščević novinarima na pitanje o podzastupljenosti manjina u tijelima javne uprave na marginama međunarodne konferencije pod nazivom "Daljnji koraci za jačanje integriteta u Hrvatskoj".

"Vlada je napravila akcijski plan za nacionalne manjine. Ministarstvo uprave ja zaduženo za njegovu provedbu. Mi sada radimo posebne instrumente i alate kako bismo kontrolirali da li se to pravo provodi i koliko se provodi. Dužni smo o tome izvještavati hrvatsku vladu i predlagati mjere kako popraviti taj status", dodao je ministar.

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) upozorili su u ponedjeljak da je zastupljenost nacionalnih manjina u tijelima javne vlasti, pravo koje je prije 15 godina utvrđeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, i dalje nerazmjerno mala u odnosu na njihov udio u stanovništvu, a u nekim područjima se i pogoršala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema službeno dostupnim podacima, na kraju 2016. u tijelima državne uprave bilo je zaposleno 1689 ili 3,04 posto pripadnika nacionalnih manjina, od kojih 1103 ili 2,22 posto Srba, dok je popisom stanovništva iz 2011. utvrđeno da nacionalne manjine sudjeluju u stanovništvu s 7,67 posto, a Srbi s 4,36 posto, kazao je Ljubomir Mikić, autor istraživanja o zastupljenosti Srba u tijelima državne uprave, pravosuđu i policiji. Istraživanje je o objavljeno u 11. broju Biltena SNV-a.

"Iz podataka vidimo da je podzastupljenost značajna i da su svi, uključujući Srbi, zastupljeni s manje od 50 posto od udjela koji čine u stanovništvu Hrvatske", kazao je. U odnosu na 2013., ukupan udio nacionalnih manjina među zaposlenima u državnim tijelima povećan je za 0,09 posto, a udio zaposlenih Srba smanjen za 0,13 posto.

Mikić je naglasio da pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju pravo prednosti pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima, ali da je to pravo u 2016. koristilo samo 104 pripadnika manjina, od čega 18 Srba, dok je u službu primljeno ukupno 11 pripadnika manjina temeljem pozivanja na to pravo.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina