Obavijesti

News

Komentari 33

Zastupnici jednoglasni oko Ovršnog i 'Škibolinog' zakona

Zastupnici jednoglasni oko Ovršnog i 'Škibolinog' zakona
1

Na prijedlog Ovršnog zakona upućena su 32 amandmana. Vlada je odbila sve oporbene amandmane. Odbila je amandmane Mosta te Živog zida i Snage

VIDEO

Zastupnici su u petak jednoglasno izglasali izmjene Ovršnog zakona koje je predložio Most, zajedno sa prihvaćenim amandmanima Vlade. Izmjenama ovog Zakona štiti se jedina nekretnina od ovrhe ako je dužnik kod sklapanja pravnog posla dao izjavu da je suglasan s ovrhom koja se može provesti na njegovoj jedinoj nekretnini. Nadalje, štiti se i ovrha nekretnine za dug čija je glavnica manja od 20.000 kuna ili čak i ako je veća od 20. 000 kuna ako sud ocijeni da je to pravično. U slučaju da ovršenici moraju iseliti iz nekretnine, pod uvjetom da ju ovršenik dobrovoljno proda, država im omogućuje pravo na smještaj u trajanju 18 mjeseci. Izmjenama se povećava i iznos novčanog primanja ovršenika koji je izuzet od ovrhe s dosadašnje 2/3 na 3/4, ali ne više od 2/3 prosječne neto plaće u RH. 

Na prijedlog Zakona upućena su 32 amandmana. Vlada je odbila sve oporbene amandmane. Odbila je amandmane Mosta te Živog zida i Snage kojim su htjeli povećati iznos do kojeg se ne može provesti ovrha sa 20.000 na 50.000 kuna. Odbili su i Mostove prijedloge za uvođenje apsolutnog zastarnog roka od 10 godina kako bi se spriječilo da dužnici budu dužni doživotno, kao i deblokadu svih računa ovršenika na kojima ovrha nije uspješno provedena u neprekinutom razdoblju od jedne godine. 

Amandman koji je podnio Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku sa zahtjevom da svaka strana plaća svoje troškove postupka, Most u ime predlagatelja Zakona je prihvatio, no Vlada nije što je šokiralo Lovrinovića. 
- Šokiran sam jer je ovdje riječ o najvažnijem financijskom amandmanu kojim bi se 10.000 građana sačuvalo u njihovom džepu oko milijarde kuna. Ali vidim čiji se interesi štite, postat ćete izravno odgovorni za uzimanje građanima milijardu kuna - poručio je Lovrinović. 

Most je također prihvatio i amandman Živog zida i Snage kojim bi se spriječile tajne deložacije, no i to je odbila Vlada. 

Nije prihvaćen, ni od strane Mosta ni Vlade, amandman SDP-a da se zaštiti 3/4 prosječne neto plaće.
- Ovo pokazuje svu demagogiju Mosta. Podiže se zaštićeni dio na 3/4, ali pod uvjetom da ne prelazi 2/3 prosječne neto plaće u Republici - poručio je Grbin. 

Odbijeni su i amandmani Živog zida i Snage kojim bi se odgodila ovrha u potrošačkim odnosima u kojima se vodi sudski postupak protiv vjerovnika radi nepoštenih ugovornih odredaba iz ugovora o kreditu, zatim kojim bi se zaštitila ovrha obrtnika koji za svoje poslovanje odgovaraju svojom cjelokupnom imovinom te kojim bi se zabranila ovrha na jedinoj stambenoj nekretnini koja je opterećena hipotekom ako je ovršenik isplatio iznos koji odgovara iznosu glavnice duga. 

Prije glasovanja, Mostovac Nikola Grmoja poručio je kako su podnijeli amandmane na stvari o kojima je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović govorila.

- Ako zastupnici HDZ-a  ne podrže ove amandmane koje je predlagala i predsjednica, bit će protiv njenog zahtjeva i poslati poruku da je ona neozbiljna i populist - poručio je Grmoja. 

Jednoglasno je donesen i Škibolin Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH zajedno s prihvaćenim amandmanima. Škibola je ujedinio i oporbu i vladajuće, a nakon glasovanja sabornicom se prolomio pljesak. 
Njime se želi zaštiti dužnike Štajerske štedne zadruge RBA, koja je svojedobno hrvatskim građanima davala kredite pod sumnjivim okolnostima.

Na prijedlog Zakona bilo je podneseno 15 amandmana, od čega je 11 podnijela Vlada, jedan SDP-ov Peđa Grbin i Goran Aleksić iz Snage, jedan Živi zid, jedan sami Škibola, a jedan Odbor za Zakonodavstvo. 
Škibola je prihvatio 10 amandmana od strane Vlade, od čega dva u izmjenjenom obliku, a jedan nije, no na glasovanju je ipak i on prihvaćen. Škibola i Vlada odbacili su sve oporbene Zakone. SDP-ovac Peđa Grbin i Goran Aleksić iz Snage amandmanom su tražili da se Zakon odnosi i na one koji su ugovore sklopili izvan granica Hrvatske, ali sa zadrugama koje su djelovale u Hrvatskoj. 
Živi zid i Snaga amandmanom su tražili da, ukoliko se uspostavi ništetnost ugovora, da se ovršeniku vrati nekretnina koja je prodana na dražbi.

Podsjetimo, Zakonje predložio nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola u zamjenu za podršku HDZ-ova Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu