Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
478 komentara

'Ploču su stavili kraj kosturnice partizana, to je neprihvatljivo'

Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljnja legalizacija postavljanja takve ploče, kaže Pupovac...

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
478 komentara

- Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljnja legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje čine mene i moju stranku nezadovoljnima. Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su oslobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana ujesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka. O stradanjima u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru prema popisu koji je do sada kompletiran skončalo više od 3.000 ljudi - Srba, Roma, Hrvata, Židova i o toj se stvari mora voditi računa, a produženje ili daljnja legalizacija kao uvjet za uklanjanje ove ploče iz Jasenovca je nešto što nas posebno smeta - komentirao je Milorad Pupovac današnje premještanje spomen ploče HOS-a iz Jasenovca u Novsku.

'Vlada je premještanjem ploče legitimirala ustašku simboliku'

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić ustvrdio je u četvrtak kako je odlukom da se ploča s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' premjesti iz Jasenovca na novu lokaciju, Vlada legitimirala ustašku simboliku i normalizirala je u javnom prostoru. 

"Odlukom da se ustaški pozdrav postavi na novoj lokaciji, umjesto da se potpuno ukloni, Vlada je legitimirala ustašku simboliku i normalizirala je u javnom prostoru", navodi Miletić u priopćenju za javnost dodavši "kako se čini da je time Hrvatska postala jedina zemlja u Europi u kojoj je dopušteno isticanje simbola fašističkih režima". 

Premještanje ploče u Novsku nazvao je uvredljivim i licemjernim, te poručio kako građani iz toga jedno mogu shvatiti da je pozdrav Za dom spremni! prihvatljiv svugdje osim u Jasenovcu

"To je sramota za cijelu Hrvatsku. Imali su priliku konačno riješiti problem veličanja ustaštva i zatvoriti tu priču, a oni su umjesto toga povukli potez kojim su dali zeleno svjetlo ustaškoj ikonografiji", naglasio je Miletić dodavši kako su temeljne europske i građanske vrijednosti, poput antifašizma, u Hrvatskoj postale dio jeftine političke trgovine.

- To je svakom normalnom siguran znak za uzbunu", zaključuje predsjednik IDS-a.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message