Obavijesti

News

Komentari 385

Vlada je u tri godine Katoličkoj crkvi isplatila 1,06 milijardi kn

Vlada je u tri godine Katoličkoj crkvi isplatila 1,06 milijardi kn
1

U istom razdoblju Srpska pravoslavna crkva dobila je iz državnog proračuna 27,692 milijuna kuna, a Islamska zajednica 8,439 milijuna. Ostatak novca isplaćen je na račune još 13 vjerskih zajednica

VIDEO

Na traženje saborske zastupnice i predsjednice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš, Vlada je objavila podatke o financiranju vjerskih zajednica iz državnog proračuna RH. U tri godine (2014., 2015. i 2016.) vjerskim zajednicama ukupno je isplaćeno 1,123 milijarde kuna iz proračuna koji se puni novcem svih građana – i vjernika i nevjernika, piše Tportal.

Očekivano, najviše novca u tom razdoblju dobila je Katolička crkva – 1,066 milijardi kuna. Srpska pravoslavna crkva dobila je iz državnog proračuna 27,692 milijuna kuna, a Islamska zajednica 8,439 milijuna.

Ostatak novca isplaćen je na račune još 13 vjerskih zajednica.

U odgovoru saborskoj zastupnici Anki Mrak-Taritaš na njezino pitanje 'koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za djelovanje vjerskih zajednica u RH ukupno, a koliko je izdvojeno za pojedine vjerske zajednice i za koje aktivnosti?', Vlada je objasnila da vjerske zajednice dobivaju novac iz državnog proračuna temeljem osam Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada je objasnila kako se novac iz državnog proračuna daje za djelovanje vjerskih zajednica 'na odgojno-obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području te za uzdržavanje svećenika i drugih vjerskih službenika, pastoralno djelovanje i dušobrižničku skrb, troškove izgradnje i uzdržavanja crkava, crkvenih zgrada i vjerskih središta (koja nisu u popisu kulturnih dobara), kao i za doprinos za karitativnu djelatnost vjerskih zajednica'.

U Vladi napominju da je Hrvatska biskupska konferencija u dogovoru s Vladom RH i uz suglasnost Svete Stolice dala jednokratan doprinos prevladavanju (teškog) financijskog stanja u Hrvatskoj, i to za pokrivanje dijela troškova školskog prijevoza učenika u iznosu od 10 milijuna kuna.

Država je između 2000. i 2003. godine, ističu iz Vlade, Katoličkoj crkvi uplatila 230,2 milijuna kuna manje nego što je trebala temeljem ugovora Hrvatske i Svete Stolice te je Katolička crkva dio duga - 30,2 milijuna kuna - državi oprostila.

Preostali iznos tog duga država je vratila Crkvi u razdoblju između 2013. i 2015. godine, piše Tportal.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 385
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor