Obavijesti

News

Komentari 138

Hrvatski vojnici idu u borbu protiv ISIL-ovaca u Kuvajt

Hrvatski vojnici idu u borbu protiv ISIL-ovaca u Kuvajt
11

Riječ je o odlukama vezanim uz našu prticipaciju u međunarodnoj sigurnosti. O svim ovim odlukama odlučuje Sabor, predsjednica je dala prethodnu suglasnost, rekao je premijer

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković još jednom se osvrnuo na lokalne izbore. U svom uvodnom govoru nije se ni jednom osvrnuo na pregovore s HNS-om.

- Možemo svi zajedno biti zadovoljni sa završetkom lokalnih izbora koji je trajao dva kruga. Zahvaljujem DIP-u i svima koji su sudjelovali u organizaciji, čestitam svim pobjednicima. Siguran sam da ćemo u duhu partnerstva koji promoviramo u radu Vlade, sa svim županijama nastaviti dobru suradnju - poručio je Plenković dodavši kako će u srpnju održati i susret sa svim županima u Požegi kako bi dogovorili strukturirani rad između Vlade i županija. 

Istaknuo je i kako je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac jučer potpisala s Europskom komisijom sporazum kojim Hrvatska dobiva 357 milijuna eura za Pelješki most.

- Otvaramo put da se do 2020. ili 2021. projekt spajanja juga Hrvatske završi - rekao je premijer dodavši i kako smo dobili i dva milijuna eura iz fondova za branitelje koji su organizirani u zadruge da se i dalje bave poduzetništvom.

Vlada je usvojila prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Prema prijedlogu Strategije nacionalne sigurnosti, Vlada bi imala obvezu jednom godišnje izvješćivati Hrvatski sabor o njezinoj provedbi, a njome se, prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, stvara partnerstvo za sigurnost sa širom društvenom zajednicom kao odgovor na ugroze i rizike s kojim je suočeno hrvatsko društvo.

- Politika Vlade usmjerena je na postizanje sigurnosnih uvjeta. Svjesni smo da se sigurnosna paradigma promijenila, prije su se države pripremale za obranu, a danas imamo nekonvencionalne prijetnje, terorizam, kibernizam i moramo imati sposobnosti predviđanja. Definirali smo slabosti sustava.  Pitanje nacionalne sigurnosti je nadstranačko pitanje i mislim da je društvo zrelo za postizanje konsenzusa oko ovog dokumenta - obrazložio je ministar obrane Damir Krstičević. 

U sklopu Strategije, Vlada je usvojila i prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Usvojili zakon o subvencioniranju stambenih kredita

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević obrazložio je nacrt konačnog prijedloga Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojeg je Vlada potom usvojila. 

Ovim se Zakonom omogućuje građanima do 45. godine starosti, a koji u vlasništvu nemaju stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu imaju samo jedan stan ili kuću koju prodaju radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja, da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje.

Njima će država prve četiri godine plaćati pola iznosa ukupnog obroka kredita i to unaprijed za tekuću kalendarsku godinu. Otplata se može produžiti za godinu dana zbog utvrđenog invaliditeta, a dvije godine za svako živorođeno, odnosno posvojeno dijete, u razdoblju subvencioniranja kredita. Subvencije se odnose na kupnju kuće, odnosno stana, do 100.000 eura po cijeni do najviše 1.500,00 eura po m2.

Efektivna kamatna stopa ne može biti veća od 3,75 posto godišnje te po proteku prve četiri godine otplate kredita, a najmanje dvije godine, ne može biti viša od 10 posto od kamatne stope određene za prve četiri godine otplate. 

Produžili rok za legalizaciju objekata

Vlada je, usvojivši Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, prodljula rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata i to do 30. lipnja 2018. godine. 

- Nema nove legalizacije. To se odnosi na one građevine koje su evidentirane na snimkama 2011. godine, dakle ne one koje su izgrađene nakon toga -  istaknuo je ministar Kuščević.

Vlada je na sjednici uvrstila na popis strateških investicijskih projekta četiri projekta poboljšanja ili razvoja vodno-komunalne infrastrukture i to u Đakovu, Metkoviću, Velikoj Gorici i Vukovaru, ukupno vrijedna više od 1,6 milijardi kuna.  Sva četiri projekta sufinanciraju se iz sredstava iz fondova Europske unije, što je bio i jedan od kriterija pri odlučivanju o njihovom uvrštavanju među strateške projekte.

Projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture u Đakovu vrijedan je više od 251 milijun eura, vrijednost projekta u Metkoviću je 275,5 milijuna kuna, u Velikoj Gorici 395,9 milijuna kuna, dok je projekt u Vukovaru „težak“ 361,9 milijuna kuna. 

Vlada je izrazila interes da se kandidira za sjedište Europske agencije za lijekove koja se nakon Brexita premješta iz Londona. Vlada je osnovala radnu skupinu za pripremu kandidature Hrvatske koju će voditi ministar zdravstva Milan Kujundžić, a činit će je i ministri vanjskih poslova Davor Ivo Stier, državne imovine Goran Marić, financija Zdravko Marić, znanosti Pavo Barišić, turizma Gari Cappelli i poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Također, u radnu skupinu imenovani su i ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode Siniša Tomić te savjetnica premijera Dubravka Vlašić Pleše.  

Od 27 članica Europske unije, 21 se prijavila za kandidaturu. Odluku o kriterijima donijet će do kraja ovog mjeseca Europsko vijeće, a kandidature se očekuju do kraja srpnja ove godine.

Barišić neraspoložen došao u Vladu

Oko 9 ujutro u Vladu je stigao vidno neraspoložen ministar obrazovanja Pavo Barišić, čovjek koji bi - prihvati li Plenković HNS-ove uvjete - mogao ostati bez fotelje ministra. Nije htio odgovarati na novinarska pitanja.

- Razgovori će uslijediti danas tako da ćete imati sve odgovore - rekao je ministar branitelja Tomo Medved uoči sjednice Vlade na pitanju o preslagivanju Vlade i hoće li podržati HNS-ovce u njoj.

Na pitanje kako gleda na koaliciju s HNS-om, ministar turizma  Gari Capelli uoči sjednice Vlade poručio je da on "gleda da je u turizmu sve dobro i da gužve na granici nema."

- Za sve drugo odlučuje Predsjedništvo i predsjednik. Pregovaraju i dogovaraju da Hrvatska ima stabilnost, da zadrže ritam, da nema pada i to je to - rekao je.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je samo "vidjet ćemo sve", a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek samo su ušli u Vladu.

Kuščević: Ovdje se radi o stabilnost Hrvatske

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević, kojeg bi u preslagivanju trebao zamijeniti HNS-ov Predrag Štromar, mogao bi dobiti premještaj u Ministarstvo uprave. Prije sjednice Vlade poručio je kako još s premijerom Plenkovićem nije razgovarao, ali da što se njega tiče, ni ne mora biti ministar. 

- Ovdje se ne radi o Kuščeviću, Plenkoviću, ovdje se radi o budućnosti Hrvatske, stabilnosti Vlade. Mislim da je Ministarstvo uprave u prilično lošem stanju i bit će veliki izazov za onog tko dođe na njegovo čelo - rekao je Kuščević.

Hrvatski vojnici uključit će se u misiju protiv Islamske države

Vlada je donijela dvije odluke vezane uz aktivnosti NATO-a pa će tako do 90 hrvatskih vojnika u sklopu borbene skupine pod vodstvom SAD-a biti raspoređeno u Poljskoj ove i iduće godine dok će pješačka mehanizirana satnija sa do 200 vojnika u okviru njemačke jedinice biti raspoređena u Litvi ove i iduće godine. 

Hrvatska će se uključiti i u operaciju EU ”EUNAVFOR MED SOPHIA”, a riječ je o pomorskoj misiji EU-a na Sredozemlju koja se odnosi na borbu protiv krijumčarenja ljudima, odnosno migranata. Ove i iduće godine u misiji će sudjelovati do tri vojnika OS RH.

Isto toliko bit će ih raspoređeno u Kuvajtu u okviru operacije međunarodnih koalicijskih snaga "INHERENT RESOLVE". Radi se o vojnoj misiji međunarodne zajednice protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

- Riječ je o odlukama vezanim uz našu prticipaciju u međunarodnoj sigurnosti. O svim ovim odlukama odlučuje Sabor, predsjednica je dala prethodnu suglasnost. Na ovaj način jačamo svoju poziciju kao partnera u NATO-u i odgovorne članice EU te dajemo svoj doprinos - konstatirao je premijer Plenković.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a